ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Το θέμα αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία , ο ιδιοκτήτης π.χ. ο Β ( εικόνα ) ενός οικοπέδου θέλει να εκδόσει οικοδομική άδεια , αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια .

Στο οικοδομικό τετράγωνο ( Ο.Τ. ) στο οποίο ανήκει το τεμάχιο , υπάρχει όμορο οικόπεδο το οποίο χρήζει τακτοποίησης π.χ. ο Γ .

Το ερώτημα που τίθεται είναι , αν τελικά ο Β μπορεί να εκδόσει οικοδομική άδεια .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καταρχήν , ερευνούμε αν το οικόπεδο του ενδιαφερόμενου είναι άρτιο και οικοδομήσιμο , αν έχει οφειλές κ.τ.λ. Αν όλα είναι εντάξει με αυτό , θα μπορέσει να εκδόσει οικοδομική άδεια , εφόσον και τα όμορα οικόπεδα είναι τακτοποιημένα .

Ο μηχανικός ξεκινάει την έρευνά του , από την πολεοδομία στην οποία ανήκει το οικόπεδο . Εκεί , οι απαντήσεις που δίνονται , στηρίζονται πάντα σε άρθρα νόμων και δεν είναι τυχαίες , ούτε στοχεύουν ιδιοκτήτες .

Σύμφωνα με το νόμο 4067 του 2012 , στο άρθρο 7 και στην παράγραφό του 7 ( Ν.Ο.Κ. ) , οικόπεδο το οποίο και να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο , αν συνορεύει με άλλο το οποίο χρήζει τακτοποίησης , δεν μπορεί να εκδόσει οικοδομική άδεια .

Αυτό ισχύει και για οικόπεδο , με κάθετες ιδιοκτησίες εντός αυτού .

Το δικαίωμα της έκδοσης οικοδομικής άδειας αποκτάται , μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποιήσεων των όμορων ιδιοκτησιών και αφού δε συντρέχουν άλλοι λόγοι π.χ. πρόσωπο σε αδιάνοικτο δρόμο .