ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΩΛΗΝΩΤΗ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΗ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Σωληνωτή αεροστάθμη ( Εικόνα 1 ) είναι ένα μικρό επιμήκες αλφάδι , το οποίο συνδυάζεται με τοπογραφικά όργανα και έχει ως σκοπό , την οριζοντίωση μιας ευθείας ή ενός επιπέδου .

2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Εικόνα 1 , σωληνωτή αεροστάθμη

Το περίβλημά της είναι γυάλινο και έχει ως περιεχόμενο , αιθέρα ή οινόπνευμα . Η δημιουργούμενη φυσαλίδα έχει επιμήκες σχήμα .

Η οριζοντίωση επιτυγχάνεται , όταν η φυσαλίδα σταθεροποιείται , μεταξύ των χαραγών που υπάρχουν στο γυάλινο περίβλημα . Δηλαδή στο λεγόμενο κανονικό σημείο της αεροστάθμης .

3. ΧΡΗΣΗ

Η σωληνωτή αεροστάθμη χρησιμοποιείται στην τοπογραφία , για την οριζοντίωση τοπογραφικών οργάνων π.χ. του ταχύμετρου . Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κατακορύφωση ευθειών . Για αυτήν την εργασία , προτιμάμε τη σφαιρική , γιατί είναι πιο βολική .

Το εξάρτημα είναι προσαρτημένο στο όργανο ( όχι στον τρίποδα ) . Αφού γίνει η χονδρική επιπέδωσή του με τη σφαιρική αεροστάθμη , στη συνέχεια πραγματοποιείται με τη σωληνωτή , η ακριβής οριζοντίωσή του .

Εικόνα 2 , οριζοντίωση οργάνου στη θέση 1

Στη θέση 1 ( Εικόνα 2 ) , η αεροστάθμη είναι παράλληλη προς τη νοητή ευθεία των δύο κοχλιών Β και Γ του κυρίου σώματος του οργάνου . Παρατηρήστε ότι στρέφουμε και τους δύο κοχλίες κατά την ίδια φορά , ώσπου να έρθει η φυσαλίδα στο κανονικό σημείο . Η φορά την οποία δείχνει η εικόνα , είναι ενδεικτική .

Εικόνα 3 , οριζοντίωση οργάνου στη θέση 2

Την ίδια εργασία κάνουμε και σε δεύτερη θέση ( Εικόνα 3 ) , κατά την οποία η αεροστάθμη είναι κάθετη στη νοητή ευθεία των κοχλιών Β και Γ . Στρέφουμε ανάλογα ( δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα ) , αλλά ταυτόχρονα και πάντα προς την ίδια φορά .