ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η τήρηση των συνθηκών ακριβείας του ταχύμετρου είναι απαραίτητη , για τη σωστή μέτρηση της οριζόντιας γωνίας σε κάποιο σημείο Α του εδάφους .

2. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

1η ) Ο Πρωτεύοντας άξονας ΠΠ' να είναι κατακόρυφος και να διέρχεται από το σημείο Α του εδάφους .

2η ) Ο Δευτερεύοντας άξονας ΔΔ' να είναι κάθετος προς τον Πρωτεύοντα ΠΠ' .

3η ) Η Σκοπευτική διάταξη ΣΣ' να είναι κάθετη προς το Δευτερεύοντα άξονα ΔΔ' .

4η ) Ο Πρωτεύοντας άξονας ΠΠ' να περνάει από το κέντρο του δίσκου .

5η ) Οι υποδιαιρέσεις του δίσκου πρέπει να είναι ακριβώς ίσες μεταξύ τους .

3. ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1η ΣΥΝΘΗΚΗ

Χρησιμοποιούμε το τρικόχλιο σύστημα και την αεροστάθμη για την κατακορύφωση του Πρωτεύοντα άξονα ΠΠ' και για να διέρχεται από το σημείο Α , το νήμα της στάθμης .

2η ΣΥΝΘΗΚΗ

Αν ο Δευτερεύοντας άξονας δεν είναι κάθετος προς τον Πρωτεύοντα , τότε η Σκοπευτική διάταξη ΣΣ' κατά την περιστροφή της γύρω από το Δευτερεύοντα , δε θα διαγράφει κατακόρυφο επίπεδο αλλά πλάγιο .

Συνεπώς ο έλεγχος γίνεται με το τηλεσκόπιο . Βρίσκουμε γύρω μας μια κατακόρυφη ευθεία γραμμή π.χ. την ακμή ενός κτιρίου ( Εικόνα ) . Θα πρέπει κατά την περιστροφή της Σκοπευτικής διάταξης ΣΣ' , το κέντρο του σταυρονήματος να κείται πάντα πάνω στην ακμή του κτιρίου . Αν δεν ισχύει αυτό , θα χρειαστεί να κάνουμε αποκατάσταση :

Παίρνουμε μια σταδία και την τοποθετούμε οριζόντια σε απόσταση 50 με 60 μέτρα από το τοπογραφικό όργανο . Ενδιάμεσα υπάρχει σημείο Μ το οποίο βρίσκεται πιο ψηλά από τον πήχυ . Θα σκοπεύσουμε το σημείο Μ σε δύο θέσεις τηλεσκοπίου . Σε κάθε σκόπευση θα χαμηλώνουμε το τηλεσκόπιο . Αφού δεν ισχύει η 2η συνθήκη , θα πάρουμε τις αναγνώσεις τ1 και τ2 ( Εικόνα ) .

Λόγω συμμετρίας των ευθειών ε1 και ε2 , είναι αποδεδειγμένο ότι :

τ = ( τ2 - τ1 ) / 2

Με κατάλληλες κινήσεις του ταχύμετρου διορθώνουμε τη σκόπευση κατά τιμή τ ( σκοπεύουμε τ2 και στρέφουμε κατά τ ) . Κοχλιώνουμε και συνεχίζουμε την εργασία μας .

3η ΣΥΝΘΗΚΗ

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με την ακμή ενός κτιρίου ( όπως στη 2η συνθήκη ) .

Η διόρθωση ( αποκατάσταση ) του οργάνου μπορεί να αποφευχθεί , με την πραγματοποίηση διπλών σκοπεύσεων .

4η ΣΥΝΘΗΚΗ

'Οσο τέλειο και αν είναι ένα όργανο , το σφάλμα εκκεντρότητας του δίσκου θα υφίσταται . Η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τον τρόπο που ήδη έχω αναλύσει
εδώ Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
.

5η ΣΥΝΘΗΚΗ

Αν υπάρχει σφάλμα είναι κατασκευαστικό και ο τοπογράφος δε μπορεί να κάνει τίποτα . 'Ενας τυπικός έλεγχος πραγματοποιείται κατά την αγορά του οργάνου .

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι 3 πρώτες συνθήκες μπορούν να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν με κατάλληλους χειρισμούς του τοπογράφου . Οι άλλες δύο συνθήκες ( 4η και 5η ) οφείλονται σε κατασκευαστικά λάθη .

Για καλύτερα αποτελέσματα , ο τοπογράφος μηχανικός πραγματοποιεί μετρήσεις οριζοντίων γωνιών σε δύο θέσεις τηλεσκοπίου ( ορθή και ανάστροφη ) . Ο μέσος όρος αυτών , αποτελεί την τιμή της γωνίας . Εφαρμόζεται δε , μόνο μεταξύ των στάσεων και όχι στην αποτύπωση των κοινών σημείων .