ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Κτηματολόγιο είναι η τοπογραφική εργασία , που γίνεται για την αναλυτική καταγραφή των ιδιοκτησιών και η οποία περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές : διάγραμμα ( αποτύπωση της ιδιοκτησίας ) και πίνακα ( στοιχεία του ιδιοκτήτη ) .

Έτσι το θέμα που θα αναπτύξουμε , αναφέρεται στη σχέση του κτηματολογίου με την προβλεπόμενη κατασκευή οδού . Με απλά λόγια , θα ερευνήσουμε τις εργασίες κτηματολογίου που πραγματοποιούνται , όταν πρόκειται να κατασκευαστεί ένας νέος δρόμος .

2. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ

Όταν κατασκευάζεται μια οδός , λαμβάνουμε υπόψη το
πλάτος καταλήψεώς Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
της . Η οδός ( ο δρόμος ) είναι δημόσιο αγαθό . Όμως λαμβάνοντας υπόψη το πλάτος καταλήψεως , σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες εντός αυτού .

Εφόσον από τη μελέτη κρίνεται οριστική η κατασκευή και θέση του άξονα της οδού , θα πρέπει όποια τμήματα ιδιοκτησιών περιλαμβάνονται εντός του πλάτος καταλήψεως της , να αποζημιωθούν με την έννοια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης . Συνήθως η αναγκαστική απαλλοτρίωση , επεκτείνεται και πέρα από τα όρια της ζώνης καταλήψεως της οδού , κατά 20 με 50 μέτρα .

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση διενεργείται μόνο από το δημόσιο και ναι μεν η ιδιοκτησία προστατευέται απ' αυτό ( νόμο ) , έχει δε μπροστά στο γενικό συμφέρον , το δικαίωμα να επεμβαίνει .

3. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η σύνταξη του κτηματολόγιου περιλαμβάνει στοιχεία , τα οποία καταγράφονται ή λαμβάνονται επιτόπου και μπορούμε να τα κατατάξουμε ως εξής :

- Πληροφορίες σχετικές με τον ιδιοκτήτη και την ιδιοκτησία του ( π.χ. όνομα , επώνυμο , διεύθυνση , ονομασία περιοχής , όρια οικοπέδου , αξία γης ) .
- Παρατηρήσεις σχετικές με ότι χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας υπάρχουν ( π.χ. κτίσμα δύο ορόφων , είδος εδάφους , είδος και μέγεθος δένδρων , φρεάτια , πηγάδια κ.τ.λ. ) .
- Μετρήσεις σχετικές με την ιδοκτησία ( π.χ. εμβαδόν , διαστάσεις οικοπέδου , αρίθμηση δένδρων κ.τ.λ. ) .

4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν δύο ζητήματα σχετικά με τις μετρήσεις :

- πού μετράμε ;
- με τι μετράμε ;

Αν μετράμε σε αραιοδομημένη περιοχή ( ή στο ύπαιθρο ) , θα χρησιμοποιήσουμε ταχύμετρο και κάτοπτρο .

Αν μετράμε σε πυκνοδομημένη περιοχή , θα χρησιμοποιήσουμε μετροταινία και ορθόγωνο ( απλά μέσα ) .

5. ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ( ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ )

Στα αραιοδομημένα τμήματα , χρησιμοποιούμε 1 : 1000 ή 1 : 2000 κλίμακα .

Στα πυκνοδομημένα τμήματα , χρησιμοποιούμε 1 : 200 ή 1 : 500 κλίμακα .

Άρα αν μας πληροφορήσουν , ότι το κτηματολογικό διάγραμμα είναι σε κλίμακα π.χ. 1 : 2000 , θα γνωρίζουμε ότι αναφέρεται σε αραιοδομημένη περιοχή ή σε ύπαιθρο .