1. ΓΕΝΙΚΑ
Μια από τις καλύτερες απασχολήσεις ( ψυχοθεραπεία ) για άνδρες και γυναίκες , είναι το ψάρεμα . Το μυστικό σε όλα τα χόμπι : είναι ότι κάνεις , να το κάνεις με αγάπη .
Η σωστή αλίευση απαιτεί καλή οργάνωση . Υπάρχει και το χαβαλετζίδικο : παίρνω μια πετονιά , έχω δόλωμα και μια σακουλίτσα για τα ψάρια .
Βέβαια έχω δει και περιπτώσεις ψαράδων , κατά τις οποίες με μια απλή πετονιά ( και μάλιστα χωρίς βαρύδι ) βγάζουν ψαρούκλες .
Εδώ θα δούμε τα βήματα του οργανωμένου ψαρέματος .
2. ΕΙΔΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
'Εχουμε δύο είδη ψαρέματος :
• Από ξηρά
• Από θάλασσα |
Το από ξηρά ψάρεμα περιλαμβάνει π.χ.
• Καλάμι απίκο
• Καλάμι πατωτά • Καλάμι Εγγλέζικο • Πεταχτάρι • Συρτή • Καθετή απίκο στο πλάϊ • Καμάκι • Πεζόβολο • Κιούρτο |
Το από θάλασσα ψάρεμα περιλαμβάνει π.χ.
• Καθετή χέρι
• Καθετή καλάμι • Καθετή τεμπέλη • Τσαπαρί • Καλαμαριέρα ( βραδινό ) • Δίχτυ • Παραγάδι • Ψαροντούφεκο • Συρτή • Κιούρτο |
Εικόνα , σκληρό σύρμα για χρήση ως τεμπέλη
3. ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Για να πιάσεις ψάρια απαιτούνται τα εξής απαραίτητα :
• Να χει ψάρια
• Καλή πετονιά • Καλό δόλωμα • Μαλάγρωμα |
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΥΣΤΙΚΩΝ
4.1. Να χει ψάρια
Ακούγεται αστείο αλλά έχει σημασία .
Υπάρχουν ας πούμε , θαλάσσια σημεία , στα οποία δεν πατάει ψάρι . Γιατί ; Επειδή αυτά ξέρουν καλύτερα από μας , που είμαστε έξω από το παιχνίδι τους . Μπορεί να υπάρχει κάτι , που τα ενοχλεί .
4.2 Καλή πετονιά
Το καλή πετονιά έχει σχέση με την περιοχή την οποία θα ψαρέψουμε . Σε κάθε περίπτωση για μεγαλύτερη απόδοση , θα πρέπει να είναι καλά φτιαγμένη . Κατάλληλα αγκίστρια ( π.χ. σαλαγκιές , παπαγαλέ αγκιστράκια κ.ά. ) , κατάλληλο παράμαλο , καλά δεσίματα , κατάλληλα βαρύδια ( όπου απαιτείται ) κ.τ.λ.
Η διάσταση της πετονιάς είναι συνήθως μέχρι ένα χλστ ( 0.99 χλστ ) . Από το στριφτάρι και μετά βάζουμε λεπτή πετονιά π.χ. 0.25 ή 0.22 ή 0.20 κ.τ.λ. Είναι λεπτή για να ξεγελάει το ψάρι . Η ποιότητα και το όριο θραύσης της κάθε πετονιάς ελέγχεται στην πράξη . Πρέπει να σηκώνει ψάρι , τουλάχιστον 3 κιλά !!!
4.3 Καλό δόλωμα
Το δόλωμα είναι μια μεγάλη ιστορία . 'Εχω δει να βγάζουν ψάρια και με π.χ. ελιά ( λιθρίνι ) , λουκάνικο ( σαργό ) , κοτόπουλο ( γόπα ) κ.ά. Γενικά το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε , εξαρτάται από το τι ψάρι θέλουμε να πιάσουμε π.χ.
Για τσιπούρα το καλύτερο δόλωμα είναι ο ακροβάτης .
Για κεφαλόπουλο το καλύτερο δόλωμα είναι το ψωμί .
Για μουρμούρα το καλύτερο δόλωμα είναι το σκουλήκι .
Για λιθρίνι το καλύτερο δόλωμα είναι το καραβιδάκι .
Για το ψάρεμα από θάλασσα το καλύτερο δόλωμα είναι η γαρίδα .
Για κυνηγόψαρα το καλύτερο δόλωμα είναι το ζωντανό ή και ψεύτικο ψαράκι . Το πικαντίνι είναι ένα μικρό άσπρο σκουλήκι και γενικά , το τρώνε όλα τα ψάρια .
4.4 ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ
Το μαλάγρωμα είναι αναγκαία περίπτωση , είτε ψαρεύεις από ξηρά είτε από θάλασσα . Σε έναν τόπο , το ψάρι δεν περιμένει με ανοιχτό το στόμα . Δεν περιμένει πότε θα έρθει ο ψαράς για να φάει . Γυρνάει από δω και από κει , για να βρει την τροφή του .
Με τη μαλάγρα το μαζεύεις και το κρατάς εκεί , ενώ ταυτόχρονα ψαρεύεις . Στην ουσία το μπερδεύεις . Γιατί από την πείνα του τρώει τα πάντα . Δεν προλαβαίνει να διακρίνει το αγκίστρι .
5. ΚΟΛΠΑΚΙ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΑΠΟ ΒΑΡΚΑ
Συνήθως στο ψάρεμα από θάλασσα , μες στη βάρκα προτείνεται να είναι 3 άτομα . Τι γίνεται τώρα ; Αν πιάσουν και οι 3 στις πετονιές τους ψάρια ( πολύ πιθανόν ) , ο ένας κάθεται κάτω και οι άλλοι δύο ανεβάζουν . Ξαγκιστρώνουν τα ψάρια , δολώνουν γρήγορα και κατεβαίνουν ολοταχώς κάτω ( βάθος περίπου 80 μέτρα ) . Μόλις φθάσουν ανεβαίνει ο άλλος !!!!
Με αυτόν τον τρόπο , τα ψάρια δε φεύγουν . Είναι κάτω και περιμένουν !!! Αυτό είναι ιδανικό για αφρόψαρα π.χ. κοπάδι από γόπες !!!
6. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΑΡΕΜΑ ;
Προσωπικά , θεωρώ ότι το καλύτερο ψάρεμα είναι από θάλασσα , με προτίμηση στη βάρκα !! 'Εχω βγάλει και από ξηρά μεγάλα ψάρια , έχω δει άλλους να βγάζουν , αλλά δεν είναι τόσο καθαρά και ζωντανά όσο της ανοιχτής θάλασσας ( στα βαθιά νερά ) !!
Εξάλλου στη θάλασσα , έχεις περισσότερες επιλογές αν για κάποιο λόγο , δεν τσιμπάει σε έναν τόπο !! Μπορείς εύκολα να αλλάξεις και να μεταβείς σε άλλο σημάδι !! 'Εχεις και τη βοήθεια ενός απλού βυθόμετρου , με το οποίο βλέπεις αξιόπιστα την κίνηση από ψάρια κάτω από τη βάρκα !!
Στη θάλασσα θα ζήσεις περιπέτειες , τις οποίες δε θα ξεχάσεις ποτέ !!
7. ΤΣΑΜΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΟΓΟΠΕΣ
Τι να πρωτοθυμηθώ !!! 'Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ψαρέματα που έχω κάνει , ήταν αυτό της καλαμόγοπας !!!!
Είχα πάει με επαγγελματικό καΐκι 16 θέσεων . 'Ηταν γύρω στις 8 η ώρα το πρωί και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τις Φλέβες στη Βάρκιζα , ο καπετάν Μιχάλης ακινητοποιεί το σκάφος και μας ανακοινώνει με τη σιγουριά του βυθόμετρου :
" Ρίξτε εδώ . 'Εχει μεγάλα ψάρια !! "
Και τον ρωτάει ένας :
" Πατωτά να ρίξουμε ; "
Και ο καπετάν Μιχάλης λέει :
" 'Οχι !! Είναι γύρω στα 40 μέτρα κάτω από τη βάρκα !! "
Θυμάμαι ένας που καθόταν μπροστά μου , ακούγωντας το διάλογό τους άρχισε να γελάει , γιατί θεώρησε για εκείνην την εποχή , λίγο τραβηγμένα τα λόγια του καπετάν Μιχάλη !!
Τέλος πάντων , ρίχνουμε τις πετονιές με γαρίδα δόλωμα . Γύρω στα 40 μέτρα , αυτές σταματάγανε !!!!
Και αρχίζει ένα τρελό πανηγύρι !!!! Να ανεβάζουμε όλοι από 6 εώς και 10 καλαμόγοπες ο καθένας !!! Ασήκωτες πετονιές και τρελά γέλια μέσα στη βάρκα !! Δεν προλαβαίναμε να ρίξουμε και γινότανε της κακομοίρας !!!!
8. ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΡΑΨΑΛΑ
Πήγα με το ίδιο 16θέσιο επαγγελματικό καΐκι του αείμνηστου καπετάν Μιχάλη , για βραδυνό ψάρεμα θραψάλων ανοιχτά της Επιδαύρου . Το βάθος στο συγκεκριμένο σημάδι ήταν 340 μέτρα !!!
Και οι 16 θέσεις κλεισμένες από ψαράδες . Θυμάμαι σε μια απ' αυτές , καθόταν μια πολύ καλά οργανωμένη ψαρού γιαγιά . Ο καπετάν Μιχάλης μας είχε προειδοποιήσει να μην ρίξουμε πετονιές πατωτά , γιατί ήταν βαθιά τα νερά . Ακόμα δεν είχε νυχτώσει και εκείνη έριξε πετονιά !!!
Αφού της τσίμπησε , άρχισε να τραβάει !!! Μετά από μισή ώρα τράβηγμα , με τη βοήθεια του γιού της και αφού η νύχτα πλησίαζε , έφερε πάνω ένα τεράστιο Φαγκρί ( γύρω στα 3 κιλά ) !!!!!!!
Να μην πολυλογώ , γύρω στις 10 το βράδυ , ήρθαν και τα θράψαλα σε βάθος 40 με 50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας .'Αλλοι ψαρεύαν με φωσφορούχο και άλλοι με σαρδέλα . 'Οσο πέρναγε η ώρα , τα θράψαλα μεγαλώνανε σε μέγεθος !! Γύρω στις 4 η ώρα το πρωί , εμφανιστήκανε τέρατα θράψαλα !!!! Τεράστια και ασήκωτα ( μαζί με το νερό τους ) !!!!... σχεδόν κάτω από το καΐκι μας !!!!
Περιττό να σας πω τι γινότανε στο σκάφος . Αρκεί μόνο η λέξη : Πανικός !!!! Η γιαγιά έβγαλε το μεγαλύτερο θράψαλο , με τη βοήθεια του γιού της και μιας πολύ καλής απόχης !!!!
9. ΤΟ ΑΚΑΚΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ
'Ηταν γύρω στις 1 η ώρα το μεσημέρι , καλοκαίρι και επικρατούσε καύσωνας . Η θάλασσα στον κόλπο του Σουνίου ήταν καθρέφτης . Ψάρευα εγώ μ' ένα φίλο , σε μια πολυεστερική τετράμετρη βάρκα με εξωλέμβια μηχανή . Δεν τσιμπούσε τίποτα .
Ξαφνικά στα 30 μέτρα περίπου από τη βάρκα , ξεπροβάλλει από την επιφάνεια της θάλασσας ένα κεφάλι μακρύ και στρογγυλό με δύο μάτια και δύο κεραίες να μας κοιτάει !!!!
Το λέω γρήγορα στο φίλο μου και το παρατηρεί και εκείνος !!! Οι πετονιές μας ήταν μαζεμένες επάνω . Είμασταν έτοιμοι να φύγουμε και βλέπουμε να περνάει γύρω στα 5 μέτρα κάτω από το σκάφος μας , ένα τεράστιο σε μουσταρδί χρώμα θαλασσινό ζώο !!!! Πρέπει να είχε επιφάνεια εμβαδού γύρω στα 20 μ ² !!!
Το ζώο ήταν άκακο . Πέρασε χωρίς να μας ενοχλήσει και να το ενοχλήσουμε . 'Ηταν ένας άγνωστος φίλος !!