ΓΕΝΙΚΑ
'Οταν λέμε σύστημα δόμησης , εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο , είναι τοποθετημένα τα κτίρια , μέσα στα όμορα οικόπεδα ενός οικοδομικού τετραγώνου .
Είναι γνωστό , ότι τα κτίρια γενικά είναι τετράπλευρα .
Διακρίνουμε τα εξής συστήματα :
1. ΣΥΝΕΧΕΣ
Εικ. 1
Τα κτίρια ακουμπάνε μεταξύ τους στο πλάϊ και η μπροστινή πλευρά ( πρόσωπο ) , βρίσκεται πάνω στη ρυμοτομική γραμμή ( η οικοδομική και η ρυμοτομική ταυτίζονται ) . Στην πίσω πλευρά , δημιουργείται ο ακάλυπτος χώρος . Αν είναι γωνιακό το οικόπεδο , ο ακάλυπτος δημιουργείται σε μια από τις πίσω γωνίες ( Εικ. 1 ) .
2. ΑΣΥΝΕΧΕΣ
Εικ. 2
Το πρόσωπο του κτιρίου , βρίσκεται στη ρυμοτομική γραμμή και οι άλλες πλευρές είναι ελεύθερες ( δεν εφάπτονται πουθενά ) ( Εικ. 2 ) .
3. ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
Εικ. 3
Το κτίριο είναι από παντού ελεύθερο . 'Ολες οι πλευρές του δεν εφάπτονται πουθενά . 'Εχει γύρω γύρω πρασιές και προκήπιο ( Εικ. 3 ) .
4. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΟΜΗΣΗ
Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις :
4.1 Την αμιγή ελεύθερη δόμηση
Εφαρμόζεται σε μεγάλες περιοχές , οι οποίες έχουν εμβαδόν , τουλάχιστον 50 στρέμματα . Τα κτίρια δεν εφάπτουν σε καμία πλευρά . Θα το δούμε συχνότερα σε βιομηχανικές ζώνες και σε συγκροτήματα κατοικιών ( Εικ. 4 ) .
Εικ. 4
4.2 Την ελεύθερη δόμηση σε υφιστάμενους οικισμούς
Υπάρχει ήδη ένα σύστημα δόμησης π.χ. το συνεχές και στην άκρη του εφαρμόζεται ελεύθερη δόμηση (Εικ. 5 ) .
Εικ. 5
5. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Εικ. 6
Το κτίριο διαμορφώνεται ως εξής : Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος κτίζονται με το συνεχές σύστημα ( μόνο σε αυτήν την περίπτωση και για ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο ) . Οι υπόλοιποι όροφοι για να αποκτήσουν ύψος , μικραίνει η επιφάνειά τους ( Εικ. 6 ) .
6. ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εικ. 7
Ανά δύο τα κτίρια εφάπτονται στο πλάϊ . Οι υπόλοιπες πλευρές τους είναι με πρασιές ( Εικ. 7 ) .
7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΤΕΡΥΓΩΝ
Εικ. 8
Εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές . Θα το δούμε και σε παραδοσιακές πόλεις , μοναστήρια , νοσοκομεία κ.ά. . Δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 2 ορόφους ( 7.5 μ ) .
Σύμφωνα μ' αυτό το σύστημα , δημιουργούνται διάφορα σχήματα πτερύγων , που μοιάζουν με γράμματα της αλφαβήτου π.χ. τα γράμματα Τ , Π , Γ , Ι κ.ά. Οι πλευρές τους μπορούν να εφάπτονται σε όλα τα όρια του οικοπέδου ( Εικ. 8 ) .