ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΥΚΡΙΝΟΥΣ ΟΡΑΣΕΩΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Στην Τοπογραφία και σε ότι έχει να κάνει με σκόπευση , το αντικείμενο το οποίο βλέπουμε , θα πρέπει να είναι καλά ορατό και όχι θολώδες .

2. ΟΡΙΣΜΟΣ

Απόσταση ευκρινούς οράσεως ( εστίαση αντικειμένου ) ονομάζουμε την απόσταση στην οποία πρέπει να βρίσκεται ένα αντικείμενο , για να είναι καθαρά ορατό από τα μάτια μας .

3. ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΥΚΡΙΝΟΥΣ ΟΡΑΣΕΩΣ

Στην τοπογραφία αν χρησιμοποιούμε γεωδαιτικό σταθμό ( total station ) , επιτυγχάνουμε την εστίαση με τους μικροκοχλίες , τους οποίους διαθέτει για αυτόν το σκοπό , το τηλεσκόπιο του οργάνου .

Με μικρομετακινήσεις του προσοφθάλμιου φακού , φέρνουμε το αντικείμενο από θέση θολή σε καθαρή . Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στην εστίαση , διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό εξαρτάται από την όραση του καθενός .

Σε κάθε περίπτωση , με την πάροδο των χρόνων , η απόσταση ευκρινούς οράσεως μειώνεται .

ΑΣΚΗΣΗ

Χρησιμοποιήστε ένα κέρμα 50 λεπτών . Τοποθετήστε το διαδοχικά σε διαφορετικές αποστάσεις από εσάς . Ανάλογα με την όραση του καθενός , απομακρύνετέ το κάποια μέτρα . Η άσκηση προορίζεται αποκλειστικά για χωμάτινο έδαφος ( στο χρώμα του νομίσματος ) .

Μετρήστε την τελική απόσταση , από την οποία είναι καθαρά ορατό με γυμνό μάτι το κέρμα . Σκοπός σας είναι να διακρίνεται το νόμισμα και όχι την αξία του .

Εκτελέστε την άσκηση μέρα και νύχτα . Καταγράψτε και συγκρίνετε τα αποτελέσματα .

Ανάλογα την ηλικία και το στόχο σας , επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα . Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθείται και την εξέλιξη της οράσεώς σας .