ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΜΜΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η άμμος είναι βασικό λεπτόκοκκο δομικό υλικό . Πώς παράγεται ; Πού χρησιμεύει ; Πότε είναι καλή ; Με ποιούς πρακτικούς τρόπους μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο καθαρή είναι ; Πώς υπολογίζουμε τα ποσοστά των κόκκων που περιλαμβάνονται σε αυτήν ; Στις επόμενες παραγράφους , θα απαντηθούν τα προηγούμενα ερωτήματα .

2. ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

2.1 ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΜΟΣ

Στην εικόνα που ακολουθεί , βλέπουμε την άμμο θαλάσσης , η οποία αποτελεί προϊόν φυσικού σχηματισμού . Πού αλλού θα τη συναντήσουμε ; Στην έρημο Σαχάρα υπάρχει μπόλικη φυσική άμμο , στο έδαφος , στα ποτάμια κ.τ.λ.

'Αμμος θαλάσσης

2.2 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΜΜΟΣ

Ο τεχνητός τρόπος παραγωγής της , πραγματοποιείται στα λατομεία ( θρυμματισμός πετρωμάτων ) . Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη λεγόμενη , νταμαρίσια άμμος . Υπερτερεί της φυσικής άμμου για πολλούς λόγους .

Το είδος του πετρώματος από το οποίο προέρχεται η άμμος , παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της . Με τα κατάλληλα μηχανήματα δημιουργούνται συγκεκριμένα μεγέθη κόκκων . Είναι πιο καθαρή και ελέγχονται πλήρως οι ιδιότητές της . Συσκευάζεται σε σακιά των 25 κιλών το καθένα .

3. ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η άμμος είναι χρήσιμη σε πολλές δομικές εργασίες π.χ. στην παρασκευή κονιαμάτων , σκυροδέματος , ως υλικό υπόστρωσης και επίστρωσης κ.ά.

4. ΟΙ ΚΟΚΚΟΙ ΤΗΣ

Σημαντικός παράγοντας , για να θεωρηθεί πολύ καλή άμμος , είναι το σχήμα των κόκκων που την απαρτίζουν . Oι κόκκοι , πρέπει να έχουν γωνίες και να είναι κυβικού σχήματος . 'Οταν έχουν στρογγυλό σχήμα ή μοιάζουν πατημένα ( σαν πλακάκια ) ή είναι μυτεροί σα βελόνες , η άμμος θεωρείται ακατάλληλη .

5. ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΜΜΟΥ

Μπορούμε να ελέγξουμε πρακτικά την καθαρότητα της , με δύο απλούς τρόπους :

- Βρέχουμε το δείγμα και το παίρνουμε στην παλάμη μας . Αφού το σφίξουμε καλά , το πετάμε . Θα πρέπει η παλάμη μας να είναι καθαρή ( να μην έχει λάσπη , ξένες προσμίξεις , χώμα ) .

- Ρίχνουμε το δείγμα σε ένα δοχείο ( κατά προτίμηση διαφανές ) και το ανακατεύουμε καλά . Αφήνουμε να περάσει κάποιος χρόνος , για να κάτσει η άμμος . Θα πρέπει το νερό να είναι διαυγές .

Φυσικά , όταν το υλικό προορίζεται για μεγάλα έργα , απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος .

6. ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Η κοκκομετρική σύνθεση είναι μια διαδικασία , η οποία γίνεται για τον υπολογισμό του ποσοστού των κόκκων διαφορετικών διαμέτρων , οι οποίοι περιλαμβάνονται στην άμμο .

Κοσκινίζουμε το δείγμα σε μια κατακόρυφη σειρά κοσκίνων . Από πάνω προς τα κάτω , οι οπές σε κάθε κόσκινο , έχουν διάμετρο μικρότερες από τις προηγούμενες .

Κατόπιν δημιουργούμε το κοκκομετρικό διάγραμμα ( εικόνα ) , το οποίο έχει για άξονα Χ , τις διαμέτρους των κόκκων ( σε χιλιοστά ) και για άξονα Υ , τα ποσοστά επί τοις εκατό .

Κοκκομετρικό διάγραμμα