ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΣTHΜΑΤΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Μάθαμε , με ποιον τρόπο γίνεται η επίλυση συστήματος γραμμικών εξισώσεων , με
3 άγνωστους Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
. Θα μελετήσουμε και την επίλυση συστήματος εξισώσεων με τέσσερις άγνωστους .

Στην τοπογραφία και σε ειδικότητές της , η δημιουργία συστημάτων με 4 άγνωστους είναι συχνότερη , σε σχέση με συστήματα 3 άγνωστων .

'Ενα σύστημα με τέσσερις άγνωστους , για την επίλυσή του θέλει τουλάχιστον τέσσερις εξισώσεις .

2. ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

Στο εικονογραφημένο παράδειγμα που ακολουθεί , γίνεται η σχετική επίλυση . Η διαδικασία πραγματοποιείται βήμα βήμα , με τη χρήση πίνακα .

Κάνουμε επαλήθευση των λύσεων , με αντικατάσταση π.χ. στην 1η εξίσωση . Πρέπει το 1ο μέλος να είναι ίσον με 2 :

X - 2Ψ + Ζ - 4ω = 2 ⇒

2.78 - 2 * ( - 4.31 ) + 0.96 - 4 * ( 2.59 ) = 2 ⇒

( 2.78 + 8.62 + 0.96 ) - 4 * ( 2.59 ) = 2 ⇒

12.36 - 10.36 = 2 ⇒

2 = 2 ✓

3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Mπροστά από τον πίνακα σε συγκεκριμένη γραμμή , αν υπάρχει το σύμβολο της πρόσθεσης + , σημαίνει ότι αλλάζουν όλοι οι συντελεστές της ( εκτός από το μηδέν ) .

Mπροστά από τον πίνακα σε συγκεκριμένη γραμμή , αν υπάρχει ένας αριθμός και το σύμβολο του πολλαπλασιασμού * , σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται όλοι οι συντελεστές της χωρίς να αλλάξει η γραμμή . Ο αριθμός αντιστοιχεί , στον αντίθετο της στήλης που περιέχει τη μονάδα και θέλουμε να το μηδενίσουμε .

Mπροστά από τον πίνακα σε συγκεκριμένη γραμμή , αν υπάρχει ένας αριθμός και το σύμβολο της διαίρεσης : , σημαίνει ότι όλοι οι συντελεστές της , διαιρούνται με αυτόν τον αριθμό . Αυτό γίνεται , για να αλλάξουμε σε μονάδα , οποιαδήποτε αριθμητική τιμή επιθυμούμε . Η αλλαγή φαίνεται στον επόμενο στη σειρά , πίνακα .

Στο παράδειγμα για λόγους διευκόλυνσης , κρατήθηκαν μέχρι δύο δεκαδικά . Κανονικά χρησιμοποιούμε όλα τα δεκαδικά ενός αριθμού .