ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το θέμα αναφέρεται στον υπολογισμό υψομέτρου σημείου , σε χάρτη υψομετρικής οριζοντιογραφίας .

Αν το σημείο βρίσκεται πάνω στην καμπύλη , τότε η αριθμητική τιμή της αποτελεί το ζητούμενο υψόμετρο . Όμως , τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία , το σημείο βρίσκεται ενδιάμεσα των καμπυλών ;

Εικόνα 1 , Το σημείο Α στο χάρτη .

Θα φέρω μια ευθεία γραμμή , η οποία θα περνάει από το Α και θα είναι όσο γίνεται πιο κάθετη , στις ισοϋψείς καμπύλες ( Εικόνα 1 ) . Στη συνέχεια το υψόμετρο θα υπολογιστεί , με γραμμική παρεμβολή και εφαρμογή της απλής μεθόδου των τριών .

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το σημείο Ε ( εικόνα 2 ) , βρίσκεται μεταξύ των υψομέτρων 200 και 210 . Οι καμπύλες σε πλάγια τομή φαίνονται ως δύο παράλληλες γραμμές , οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 10 μέτρα ( HB = ΒΔ = ισοδιάσταση ) .

Εικόνα 2 , το σημείο Ε σε εγκάρσια τομή

Παρατηρούμε τη δημιουργία ενός κατακόρυφου επιπέδου , το οποίο περιέχει τα σημεία Α - Β - Γ - Δ - Ε . Είναι κατακόρυφο διότι , η ΒΔ είναι κάθετη στις ισοϋψείς 200 και 210 ( παράλληλα επίπεδα ) . Το ίδιο ισχύει και για το ευθύγραμμο τμήμα ΑΕ , το οποίο ανήκει στο ίδιο επίπεδο .

Τα τρίγωνα ΑΓΕ και ΒΓΔ είναι όμοια ( κοινή κορυφή Γ , γωνίες A = B = 90° , γωνίες E = Δ ) . Συνεπώς , έχουμε :

ΑΓ / ΒΓ = ΕΓ / ΓΔ = ΑΕ / ΒΔ = λ

3. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ

Αφού μετρήσουμε γραφικά τα ευθύγραμμα τμήματα AΓ και ΒΓ , εφαρμόζουμε την απλή μέθοδο των τριών :

Εικόνα 3 , ΑΓ = 0.4 εκ και ΒΓ = 1.3 εκ

ΑΓ / ΒΓ = ΑΕ / ΒΔ ⇒

0.4 / 1.3 = ΗΑ / HB ⇒

0.4 / 1.3 = ΗΑ / 10 ⇒

ΗΑ = ( 0.4 * 10 ) / 1.3 = 4 / 1.3 ≈ 3.08 μ

'Aρα , το υψόμετρο στο σημείο Α ( hΕ ) είναι :

hΕ = 200 + HA = 200 + 3.08 ≈ 203.08 μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους , διακρίνουμε την κεκλιμένη και την οριζόντια απόσταση . Στους χάρτες υψομετρικής οριζοντιογραφίας οι αποστάσεις είναι οριζόντιες . Το μεν Ε σημείο ανήκει στην κεκλιμένη , το δε Α ( το οποίο είναι η ορθή προβολή του Ε ) ανήκει στην οριζόντια .