ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΛΟ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΟ ΟΡΘΟΓΩΝΟ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Ο νόμος ανακλάσεως της φυσικής λέει ότι , όταν μια ακτίνα π πέφτει με οποιαδήποτε γωνία σε μια επιφάνεια , ανακλάται ( π ' ) έτσι ώστε οι δύο σχηματιζόμενες γωνίες ( ω και φ ) ως προς την κάθετο στο σημείο ανάκλασης Ο ( Εικόνες 1 και 2 ) , να είναι ίσες .

Εικόνα 1

Η γωνία ω καλείται προσπτώσεως και η φ καλείται ανακλάσεως .

Ισχύει δε :

ω = φ

Εικόνα 2

'Οπως το
διοπτρικό ορθόγωνο Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
, έτσι και το κατοπτρικό είναι οπτικό τοπογραφικό όργανο χειρός , το οποίο χρησιμεύει για τη χάραξη καθέτων στο έδαφος .

2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Θα δούμε τη λειτουργία του απλού κατοπτρικού ορθόγωνου ( Εικόνα 3 ) . Αποτελείται από δύο κύριες επιφάνειες ( ΟΕ και ΟΖ ) , οι οποίες σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 45 ° .

Εικόνα 3

Είναι αποδεδειγμένο ότι με αυτόν το σχηματισμό , η αρχική ακτίνα προσπτώσεως η και η τελική ανακλάσεως ι , είναι κάθετες ( η ⊥ ι ) .

3. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στην εικόνα 4 βλέπουμε με ποιον τρόπο κρατάμε το ορθόγωνο . Το πάνω τμήμα των επιφανειών είναι κενό , έτσι ώστε να είναι ορατό το ακόντιο κ του δεύτερου παρατηρητή .

Εικόνα 4

Στεκόμαστε στο σημείο της ευθυγραμμίας όπου θα υψώσουμε κάθετο . Στρέφουμε την εσωτερική γωνία του κατόπτρου σε άλλο σημείο της ευθυγραμμίας , στο οποίο υπάρχει κατακόρυφο ακόντιο μ .

Με τις οδηγίες μας , ο δεύτερος παρατηρητής κινείται με κατακόρυφο το ακόντιο κ περίπου στην κάθετο . Μόλις ταυτιστεί το ακόντιο κ με το είδωλο του ακοντίου μ μέσα στο κάτοπτρο , θα έχουμε εντοπίσει ζητούμενο σημείο της καθέτου .

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κατασκευάστε απλό κατοπτρικό ορθόγωνο με δικά σας υλικά π.χ.

- Καθρεφτάκια ( Κάτοπτρα από αλουμίνιο )

- Ξύλο ή σκληρά χαρτόνια

- Κόλλα : π.χ. για ξύλο

- Πετονιά : να είναι λεπτή

- Βαρύδι

- 'Αγκιστρο

- Μοιρογνωμόνιο

- Εργαλεία ( π.χ. ψαλίδι κ.τ.λ. )

Για κάτοπτρα ( καθρεφτάκια ) , προμηθευτείτε από βιβλιοπωλεία αλουμινόφυλλα σε μέγεθος Α4 ( συνήθως περιλαμβάνουν 10 τεμάχια ) , τα οποία κόβετε ( ✂ ) όπως θέλετε .

Η πετονιά και το βαρύδι χρησιμοποιούνται , για να κατασκευάσουμε το νήμα της στάθμης . Στην εικόνα 5 βλέπουμε προτεινόμενο τρόπο χρησιμοποίησης ενός τριγωνικού βαρυδιού . Στο κέντρο της επίπεδης επιφάνειας , βιδώνουμε κατάλληλο τύπο βίδας ( με υποδοχή ) .

Εικόνα 5

Χρειάζεστε μοιρογνωμόνιο για τη μέτρηση γωνίας 45 ° . Αυτό πρακτικά , μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χάραξη δύο οριζοντίων γραμμών σε επίπεδη επιφάνεια ( με μολύβι ) .

Το άγκιστρο χρησιμεύει για το κρέμασμα του νήματος της στάθμης .

Η κατασκευή μας , πρέπει να είναι καλά δεμένη μεταξύ της . Πιθανόν να χρειαστείτε βίδες και παξιμάδια κ.ά.

Εικόνα 6