ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Θα μελετήσουμε τον τρόπο , με τον οποίον υπολογίζουμε το μέσο όρο ( Μ.Ο. ) των θερμοκρασιών , που αναπτύσσονται στη Γη .

2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Το έτος συμβολίζω με το γράμμα Ε , συνοδευόμενο μ' έναν δείκτη π.χ. Ε1 ή Ε2030 . Τους μήνες συμβολίζω με τα αρχικά τους :

α/α ΜΗΝΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Ι
2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Φ
3 ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΡ
4 ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΑΠ
5 ΜΑΙΟΣ ΜΙ
6 ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΝ
7 ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΛ
8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΓ
9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Σ
10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Ο
11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Ν
12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Δ

3. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ

Θεωρούμε ότι η έρευνά μας , θα έχει διάρκεια 5 χρόνια .

Υπολογίζουμε το μέσο όρο των θερμοκρασιών για κάθε μήνα , για το ίδιο έτος .

Για παράδειγμα , σε ένα έτος , η θερμοκρασία για τον Ιανουάριο , βγήκε από το μέσο όρο των 31 ημερών που έχει .

Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών όλων των μηνών ενός έτους , μας δίνει τη μέση θερμοκρασία για ένα έτος π.χ. το Ε1 ( κατακόρυφη στήλη ) . Την ίδια δουλειά κάνουμε και για τα επόμενα 4 έτη , δηλαδή Ε2 , Ε3 κ.ο.κ. Η μέση τιμή Ε της θερμοκρασίας για αυτά τα 5 έτη , θα είναι :

Ε = ( Ε1 + Ε2 + Ε3 + Ε4 + Ε5 ) / 5

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2022 - 2026

Η ίδια εργασία γίνεται και οριζοντίως . Η γραμμή περιλαμβάνει τις μέσες τιμές για τον ίδιο μήνα σε διαφορετικό χρόνο . Φυσικά , δίνουν κι αυτές ένα Μ.Ο. π.χ. για τον μήνα Ιανουάριο θα είναι :

Ι = ( 10+9+8+7+9 ) / 5 = 8.6 C°

Το άθροισμα των θερμοκρασιών όλων των μηνών και η διαίρεση τους δια 12 , μας δίνει την ίδια μέση θερμοκρασία Ε για όλα τα έτη :

Ε = ( Ι + Φ + ΜΡ + ΑΠ + ΜΙ + ΙΝ + ΙΛ + ΑΓ + Σ + Ο + Ν + Δ ) / 12

Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε , τις θερμοκρασιακές αυξομειώσεις που γίνονται μηνιαίως , ετησίως ή στο σύνολο κάποιας χρονικής περιόδου .

4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ( 1864 - 1923 )

Στην εικόνα που ακολουθεί , θα δείτε το μέσο όρο των θερμοκρασιών που επικράτησαν μεταξύ των ετών , 1864 και 1923 . Η έρευνα αφορούσε την περιοχή της Αθήνας . Ο μέσος όρος Μ.Ο. της ετήσιας τιμής της θερμοκρασίας για συνολικά 60 χρόνια , ήταν 17.5 C° .