ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑΣΗΣ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Στάση ( Εικ. 1 ) στην Τοπογραφία , ονομάζουμε ένα σταθερό σημείο , το οποίο επιλέγει ο τοπογράφος σε κατάλληλη θέση , για π.χ. να αποτυπώσει άλλα σημεία που τον ενδιαφέρουν ( σημεία λεπτομερείας ) .

Εικ. 1

2. ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑΣΗΣ

Συμβολίζουμε τη στάση με το γράμμα Σ και δίπλα της δίνουμε έναν αριθμό π.χ. Σ28 . Μ' έναν εκτοξευτήρα βαφής κόκκινου χρώματος ( Σπρέϋ ) δημιουργούμε στο έδαφος γύρω από το σημείο , έναν κύκλο . Όταν πρόκειται για χώμα , τοποθετούμε γύρω από το πασσαλάκι πέτρες , τις οποίες επίσης χρωματίζουμε .

Στο ύπαιθρο το σημείο υλοποιείται με διάφορους τρόπους , οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη φύση του εδάφους :

ΦΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΑΤΣΑΛΕΝΙΑ ΠΡΟΚΑ
ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΑΤΣΑΛΕΝΙΑ ΠΡΟΚΑ
ΜΑΛΑΚΟ ΧΩΜΑ ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΣΣΑΛΑΚΙ
ΣΚΛΗΡΟ ΧΩΜΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΑΣΣΑΛΑΚΙ

3. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουμε τη στάση . Το σημείο χρειάζεται γιατί π.χ. θα γίνει κάποια πράξη εφαρμογής . Πολλές φορές , ειδικά τα πασσαλάκια ( ξύλινα και μεταλλικά ) τα βγάζουνε και έτσι το σημείο χάνεται , αν δεν έχει γίνει η εξασφάλισή του .

Εξασφάλιση σημείου ( Εικ. 2 ) σημαίνει , να μετρήσουμε με μετροταινία τρεις τουλάχιστον αποστάσεις , από το σημείο προς κάποια σταθερά , τα οποία βρίσκονται γύρω απ' αυτό π.χ. προς μια γωνία σπιτιού , προς μια κολώνα ηλεκτρισμού κ.τ.λ.

Εικ. 2

4. ΣΚΑΡΙΦΗΜΑΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Σε ένα κροκί ( σημειωματάριο με Α4 λευκές σελίδες ) με τίτλο " Σκαριφήματα εξασφαλίσεων " , δημιουργούμε για την κάθε στάση , ένα πρόχειρο " σχεδιάκι " με τις εξασφαλίσεις της . Πάνω σε αυτό θα φαίνονται οι αριθμητικές τιμές ( π.χ. στην εικόνα 2 , 6.77 μ. ) των μετρημένων αποστάσεων . Με αυτόν τον τρόπο , εάν χαθεί μια στάση μπορούμε να την επαναπροσδιορίσουμε , βρίσκοντας από το κροκί για το ζητούμενο σημείο , δύο τουλάχιστον μετρημένες αποστάσεις .

Η τρίτη μετρημένη απόσταση ( εξασφάλιση ) χρησιμοποιείται για έλεγχο . Καλό είναι να επιλέγονται σταθερά σημεία , τα οποία αντέχουν στο χρόνο ή τέλος πάντων , δείχνουν να είναι τα πιο μόνιμα .