ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΙΔΗ ΟΔΕΥΣΕΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Πολυγωνική όδευση ονομάζουμε μια αλληλουχία κεντρικών σημείων , τα οποία χρησιμεύουν στην αποτύπωση μιας περιοχής . Τα σημεία ονομάζονται Στάσεις και
εξασφαλίζονται Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
από τρία σταθερά σημεία . Συμβολίζονται με το γράμμα Σ και έναν χαρακτηριστικό αριθμό π.χ. Σ42 , Σ43 , Σ44 κ.ο.κ. .

Μια όδευση λέγεται πρωτεύουσα , όταν τα άκρα της είναι τριγωνομετρικά σημεία . Δευτερεύουσα είναι η όδευση , η οποία έχει στα άκρα της στάσεις πολυγωνικών οδεύσεων . Αν αυτές οι στάσεις ανήκουν σε πρωτεύουσες οδεύσεις , τότε οι δευτερεύουσες θεωρούνται πρωτεύουσες .

Στις οδεύσεις μετράμε τις αποστάσεις μεταξύ των στάσεων π.χ. Σ4243 και τις γωνίες μεταξύ των πλευρών τους π.χ. Σ424344 ( Εικόνα 1 ) .

Για λόγους ευκολίας , μπορούμε να συμβολίσουμε τις αποστάσεις με το γράμμα Α και τον χαρακτηριστικό αριθμό της προηγούμενης στάσης π.χ. Α42 . Τις γωνίες ( θλάσεως ) συμβολίζουμε με το μικρό γράμμα β και τον χαρακτηριστικό αριθμό της κορυφής π.χ. β43 .

Εικόνα 1

Έχουμε διάφορα είδη οδεύσεων . Εδώ , θα μελετήσουμε πέντε βασικά είδη αυτών.

Ανάλογα την περιοχή ( μέγεθος και σχήμα ) που θα αποτυπώσουμε και τον επιδιωκόμενο βαθμό ακριβείας της εργασίας μας , θα επιλέξουμε και την κατάλληλη όδευση .

2. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΕΥΣΕΙΣ

2.1 ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΔΕΥΣΗ

Εικόνα 2

Δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε για γραμμικό , ούτε για γωνιακό σφάλμα . Χρησιμοποιείται σε αποτυπώσεις , στις οποίες δεν επιδιώκουμε μεγάλη ακρίβεια . Γενικά την αποφεύγουμε .

2.2 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΟΔΕΥΣΗ

Εικόνα 3

Μπορεί να ελεγχθεί για γραμμικό , αλλά όχι για γωνιακό σφάλμα . Δηλαδή , οι συντεταγμένες του τριγωνομετρικού Τ15 , οι οποίες θα προκύψουν από την επίλυση της όδευσης , θα πρέπει να συμπίπτουν με τις δεδομένες ( ΧT15 , ΥT15 ) .

2.3 ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΟΔΕΥΣΗ

Εικόνα 4

Είναι η πιο δημοφιλής όδευση . Ελέγχεται για γραμμικό και γωνιακό σφάλμα . 'Εχει μεγάλη ακρίβεια και χρησιμοποιείται σε αποτυπώσεις μεγάλων περιοχών .

2.4 ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΔΕΥΣΗ

Εικόνα 5

Η ανεξάρτητη κλειστή όδευση , αποτελεί μια καλή επιλογή για αποτύπωση . Μπορούμε να ελέγξουμε τις μετρήσεις μας για τυχόν γωνιακά και γραμμικά σφάλματα , παρόλο που δεν είναι εξαρτημένη από το τριγωνομετρικό δίκτυο .

Παρατηρήστε ότι ανάλογα τη φορά της όδευσης , μετρώνται οι εσωτερικές ή εξωτερικές γωνίες ( β ) .

Για τις εσωτερικές ( 2 * ( ν - 2 ) ) , η φορά της όδευσης είναι αριστερόστροφη ( Εικόνα 5 ) .

Για τις εξωτερικές ( 2 * ( ν + 2 ) ) , η φορά της όδευσης είναι δεξιόστροφη ( Εικόνα 6 ) .

ν = ο αριθμός των κορυφών

2.5 ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΟΔΕΥΣΗ

Εικόνα 6

Η μοναδική διαφορά με την ανεξάρτητη κλειστή όδευση , είναι ότι στην κλειστή εξαρτημένη όδευση , το σύστημά μας εξαρτιέται από το τριγωνομετρικό δίκτυο .