ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Αν παρατηρήσουμε τον ουρανό σε καθαρό βράδυ ( χωρίς σύννεφα ) , θα δούμε πολλά αστέρια .

Αστέρι ⭐ ονομάζουμε κάθε φωτεινό ουράνιο σώμα .

Βέβαια αν αρχίσουμε να τα μετράμε με γυμνό μάτι , το πιο πιθανό είναι να τα χάσουμε στο μέτρημα !! Εδώ έχουμε δέκα κέρματα στο χέρι...τα μετράμε και τα ξαναμετράμε !! όπως λέει μια παράδοση , όταν μετράμε αστέρια βγάζουμε σπυράκια που λέγονται " μυρμηγκιές " . Το τελευταίο μοιάζει με ψέμμα . Το πολύ πολύ αν ξεκινήσουμε να μετράμε...υπάρχει περίπτωση να μας πάρει ο ύπνος !!

Τα αστέρια είναι πάρα πολλά . " Βλέπουμε " αυτά που βρίσκονται στο δικό μας ημισφαίριο . Εαν υποθέσουμε ότι εμφανίζονται με την ίδια πυκνότητα και στο άλλο ημισφαίριο , μιλάμε...για άπειρα σώματα .

2. Ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ

Ετοιμάζουμε σωλήνα τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε ως μετρητή . Είναι εύκολο να βρούμε έναν πλαστικό σωλήνα αποχέτευσης ( εικ ) . Στη συνέχεια , ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσουμε τα αστέρια , είναι να χωρίσουμε τον ουρανό σε τμήματα .

Τι σημαίνει πρακτικώς αυτό ; Μετά από κάμποσες μετρήσεις τμημάτων του ουρανού με το εξάρτημά μας , είναι αποδεδειγμένο ότι ο μέσος όρος των αστεριών που πέφτουν στην αντίληψη του ματιού , είναι κ :

π.χ. σε άλλον 10 , σε άλλον 5 κ.ο.κ.

'Οπως είπαμε και στην αρχή , ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός από σύννεφα και γενικά τα αστέρια να είναι ορατά από το σημείο , το οποίο θα τα παρατηρήσουμε .

Η τιμή του κ εξαρτάται κυρίως , από την όραση του κάθε παρατηρητή και τη διάμετρο δ του σωλήνα . 'Οσο μεγαλύτερη η διάμετρος του , τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κ . Το κ μικραίνει για μικρή διάμετρο . Η καλή όραση το αυξάνει .

3. Ο ΤΥΠΟΣ

Ο τύπος που υπολογίζει τον αριθμό των αστεριών ( α ) που μπορούμε να δούμε είναι :

α = 4 * π * μ ² * κ / π * ρ ²

α : αριθμός ορατών αστεριών

π : ο αριθμός 3.14159265

μ : το μήκος του σωλήνα ( εκ )

κ : μέσος όρος των αστεριών που είναι ορατά στο μάτι μας

ρ : η ακτίνα του σωλήνα ( δ / 2 ) ( εκ )

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Για τιμή μ εισαγάγουμε το μήκος του σωλήνα .

Για τιμή δ εισαγάγουμε τη διάμετρό του .

Για τιμή κ , θα χρειαστούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας , πέντε με δέκα παρατηρήσεις τμημάτων του ουρανού . Ο μέσος όρος των αστεριών που είναι ορατοί στο μάτι μας σε κάθε παρατήρηση , θα αποτελέσει την τιμή που θα εισαγάγουμε .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΡΑΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

© Google Inc. , Αποστολίδης Σάββας
Προγραμματιστής - Τοπογράφος Μηχ. ΤΕ