ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Υφαλοκρηπίδα...μια λέξη που χρόνια άκουγα και ποτέ δεν ήξερα τι σημαίνει , γιατί απλά δεν έτυχε να ασχοληθώ .

Είναι σύνθετη λέξη ( Ύφαλος + Κρηπίδα = Πυθμένας θάλασσας + Σκαλοπάτι ) και σημαίνει , ο πυθμένας ( βυθός ) ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ενιαίο σκαλοπάτι .

2. ΟΡΙΣΜΟΣ

Πάμε πιο αναλυτικά :

Η ξηρά ( η στεριά ) καταλήγει στην ακρογιαλιά και συνεχίζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως βυθός ( εικόνα ) . 'Οταν φθάσει σε βάθος 200 μέτρα , ανεξάρτητα από την απόσταση που απέχει από την ακρογιαλιά , ονομάζεται υφαλοκρηπίδα .

Αυτή είναι η γεωλογική ερμηνεία της υφαλοκρηπίδας . Υπάρχει και η νομική , η οποία έχει καθοριστεί με συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας ( 1982 ) .

Η διαφορά της από τη γεωλογική είναι , στο ότι περιλαμβάνει και το υφαλοπρανές κ.τ.λ. Δηλαδή εκεί που τελειώνει η υφαλοκρηπίδα δημιουργείται ένα πρανές . 'Αρα μιλάμε για επέκταση των χωρικών υδάτων .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : 'Εχει παρατηρηθεί ότι ο βυθός , όταν ξεκινάει από την ακρογιαλιά και μέχρι να φθάσει στα 200 μέτρα βάθος , παρουσιάζει σχετικά ομοιόμορφη
κλίση Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
.

3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ως Τοπογραφικά Θέματα , ενδιαφερόμαστε για τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας . Η νομική της σημασία δεν ενδιαφέρει , γιατί στο μέλλον μπορεί να δημιουργηθούν νέα δεδομένα , με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων συμβάσεων .

Συνεπώς με βάση τη γεωλογική ερμηνεία ( το μόνο σίγουρο ) , απαγορεύεται σε μια χώρα να εισέρχεται στην υφαλοκρηπίδα της άλλης και να κάνει οτιδήποτε εργασίες π.χ. να ψαρεύουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά σκάφη ή να κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο κ.τ.λ.

Τέλος να σημειώσω , ότι και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα .