© Αποστολίδης Θεόδ. Σάββας , Προγραμματιστής - Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ |
1. ΓΕΝΙΚΑ
Η jQuery έχει πολλές δυνατότητες , που πραγματικά με εντυπωσίασαν . Αποτελεί τη βιβλιοθήκη της Javascript , που ουσιαστικά απλοποιεί τον προγραμματισμό της .
Εδώ κατασκεύασα κάτι ανάλογο με τους χάρτες της Google . Φυσικά , ο προγραμματισμός είναι ατελείωτος . Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά στοιχεία , έτσι ώστε να κάνουν το χάρτη μου πλήρες . Όμως σκοπός μου , όπως έχω ξαναπεί , είναι να δημιουργώ απλά Τοπογραφικά προγράμματα .
Ο προγραμματισμός θέλει πολύ καλή οργάνωση με πολύ καλή γνώση μαθηματικών και γεωμετρίας . Δεν είναι εύκολο πράγμα , γιατί είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων . Όμως με την πάροδο του χρόνου , η εμπειρία είναι μεγάλος σύμμαχος . Και όταν ολοκληρώνω το στόχο μου , είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτό που δημιούργησα .
Ο μαγικός κόσμος των εντολών είναι για μένα , ένα ακούραστο παιχνίδι . Συνεχώς ανακαλύπτω και αυτό με μαγεύει .
2. Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΔΙΩΝ
Το πρώτο θέμα που αντιμετώπισα κατά τη δημιουργία του προγράμματος , ήταν ο τρόπος με τον οποίον ο χρήστης , όταν κλικάρει στο χάρτη να τοποθετούνται σημάδια .
Αυτό επιτεύχθηκε , χάρη στις παντοδύναμες εντολές της jQuery .
Δε χρειάστηκε , ούτε onload , ούτε κλικ στο div .
3. Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
Η γενική δομή του θέματος , περιλάμβανε τα εξής :
• Δήλωση των στοιχείων του κώδικα SVG • To style ή καλύτερα css • To script με τη βιβλιοθήκη της jQuery • To βασικό script με jQuery και Javascript • Το div και το SVG για τη χάραξη γραμμών ( με polyline ) |
4. ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕ ΓΡΑΜΜΕΣ
Το δεύτερο θέμα που αντιμετώπισα ήταν , ο τρόπος με τον οποίον τα σημεία θα ενώνονταν μεταξύ τους με γραμμές , χρησιμοποιώντας την polyline του SVG .
Το πρόβλημα λύθηκε με τη σωστή δημιουργία πινάκων ( arrays ) .
Εισαγωγή σε αυτούς , των θέσεων που κλικάρει ο χρήστης , δηλαδή των συντεταγμένων χ και yec ( y ) . Τα χ και yec μπήκανε σε έναν πίνακα , που ονόμασα coords . Ένωσα αυτόν με έναν κενό πίνακα (perds) , με την ονομασία hook ως μεταβλητή , και η οποία τελικά αντιπροσωπεύει τις γραμμές . Αυτή η hook προωθήθηκε στον πίνακα poly , και με ένα βρόγχο , χαράχθηκαν οι γραμμές .
5. Ο ΧΑΡΤΗΣ
Στο πρόγραμμά μου χρησιμοποιώ ως χάρτη , τυχαία περιοχή της Ελλάδας . Τα σημάδια και οι γραμμές αποθηκεύονται προσωρινά σε πίνακες και ταξινομούνται με τη σειρά που κλικάρω στο χάρτη .
Η επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τις γραμμές , γίνεται με βρόγχο . Οι δε συντεταγμένες Χ & Υ των σημείων που κλικάρονται , καταχωρούνται αυτόματα στον πίνακα .
Τέλος , αφήνοντας το δείκτη του ποντικιού πάνω στο σημείο ( ακόντιο ) , εμφανίζονται σχετικές πληροφορίες .