ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Την καπνοδόχο λένε και καμινάδα...τη λένε και τσιμινιέρα...τη λένε και φουγάρο . Η τελευταία δε μοιάζει για Ελληνική . Ιταλική μοιάζει . Συνήθως λέμε κάποιον που καπνίζει πολύ π.χ. " Καπνίζει σα φουγάρο " .

Είναι μια δημοφιλής και απαραίτητη κατασκευή , την οποία μπορώ να πω , βλέπουμε συχνά .

2. ΟΡΙΣΜΟΣ

Καπνοδόχο ονομάζουμε την κατακόρυφη κατασκευή , η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του καπνού από έναν χώρο . Επειδή τα αέρια που αποδεσμεύονται στην ατμόσφαιρα είναι τοξικά , με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εισπνέονται από τον άνθρωπο .

3. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Φυσικά και επιβάλλεται να υπάρχουν καπνοδόχοι , όταν προβλέπονται π.χ. τζάκια . Από την ανέγερση της οικοδομής , η θέση της καπνοδόχου είναι δηλωμένη και γενικά φαίνεται στις κατόψεις της οικοδομικής άδειας .

Για κάθε τροποποίηση της θέσεως της καμινάδας , πρέπει να γίνεται ενημέρωση της οικοδομικής άδειας .

Βάση νόμου το στέμμα της καμινάδας , πρέπει να είναι ψηλότερα , από την ψηλότερη στάθμη όμορου κτίσματος . Το δε ύψος της , πρέπει να είναι σύμφωνο με τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή .

Όμως η νέα κατασκευή καπνοδόχου σε υπάρχον κτίσμα , θα πρέπει να γίνεται με προσοχή . Να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας , ειδικά όταν υπάρχουν όμορες κατοικίες .

Γενικά , απαγορεύονται τα τρυπήματα στο φέροντα οργανισμό του κτίσματος .

Για τη νομιμοποίηση μιας καπνοδόχου σε πολυκατοικία απαιτείται μηχανικός , ο οποίος θα κάνει μελέτη στατικότητας , θα συντάξει τεχνική έκθεση και με βεβαίωση θα αναλάβει την ευθύνη της νέας κατασκευής .

Σε κάθε περίπτωση , εφόσον πρόκειται να βγει σε κοινόχρηστο χώρο , απαιτείται η συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών σε ποσοστό 75% .

Σχετικά με νέες κατασκευές και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται , πρέπει να περιγράφεται στο καταστατικό της πολυκατοικίας .

4. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Ο καπνός έχει την ιδιότητα να πηγαίνει προς τα πάνω . Αυτή η φυσική διαδικασία , οφείλεται στο ότι τα εξαγόμενα αέρια είναι πιο θερμά , από την ατμόσφαιρα .

Για τον προηγούμενο λόγο , θα πρέπει η καπνοδόχος να είναι κατακόρυφη ή έστω να έχει μια κλίση ως προς την κατακόρυφο , μέχρι 30 μοίρες . Η εσωτερική επιφάνειά της να είναι λεία , έτσι ώστε να μην δημιουργούνται τριβές κατά την έξοδο των αερίων .

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει , η καπνοδόχος να διατηρείται ζεστή . Αυτό επιτυγχάνεται , είτε με το μήκος της να είναι μικρό , είτε τα τοιχώματά της να είναι όσο το δυνατόν παχύτερα .

Αν είναι εσωτερική η καμινάδα , για να προστατεύεται από το κρύο , τοποθετείται κοντά σε τοίχους με αρκετό πάχος .

5. ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΙ

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της καπνοδόχου , εξαρτώνται από τον προορισμό της και την εμφάνιση του κτίσματος .

Στα Αγγλικού τύπου κτίσματα , όπου τα τούβλα είναι εμφανή στις όψεις , δεν θα ταίριαζε να τοποθετηθούν καπνοδόχοι από λαμαρίνα . Εκεί , οι καμινάδες είναι κτιστές με το ίδιο τούβλο του κτίσματος . Εσωτερικά αυτών , τοποθετούνται πήλινοι σωλήνες , κυκλικής κυρίως διατομής .

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καπνοδόχος , κατασκευάζεται εσωτερικά ενός παχιού τοίχου με τούβλα .

Στο εστιατόριο όπου η καπνοδόχος είναι υποχρεωτική , κατασκευάζεται συνήθως από λαμαρίνα . Στηρίζεται δε σε κατακόρυφη θέση , με βοηθητική μεταλλική διάταξη .

Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν και προκατασκευασμένες τρίμετρες σωλήνες αμίαντου τετραγωνικής διατομής . Λόγω της αποδεδειγμένης τοξικότητας του αμίαντου , οι σωλήνες αυτού του τύπου καταργήθηκαν .