ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΛΗ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΧΩΡΟΣΤΑΘΜΗΣΗ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το θέμα αναφέρεται , σε μια ενδιαφέρουσα μέθοδο υπολογισμού υψομετρικών διαφορών σημείων εδάφους , με τη χρήση δύο οργάνων ακριβείας : του βαρόμετρου και του θερμόμετρου .

Εδώ θα πάρουμε μια ιδέα , για τον τρόπο υπολογισμού της υψομετρικής διαφοράς δύο σημείων .

2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Αν η υψομετρική διαφορά δύο σημείων , εξαρτιόταν μόνο από την ατμοσφαιρική πίεση , θα ήταν πολύ εύκολο να την υπολογίζαμε . 'Ομως η ατμοσφαιρική πίεση εξαρτιέται από τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια ο υπολογισμός της υψομετρικής διαφοράς Δυ δύο σημείων , επηρεάζεται από δύο παράγοντες .

Πού είναι μεγαλύτερη η ατμοσφαιρική πίεση ; Στην κορυφή ενός ψηλού βουνού ή στην επιφάνεια της θάλασσας ; Είναι μεγαλύτερη στην επιφάνεια της θάλασσας και μικραίνει όσο αυξάνεται το υψόμετρο .

Η ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζεται και από τη θερμοκρασία .

Το καλοκαίρι αυξάνεται και το χειμώνα μειώνεται . Πιο απλά :

'Oταν αυξάνεται η θερμοκρασία , αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση .

'Οταν μειώνεται η θερμοκρασία , μειώνεται η ατμοσφαιρική πίεση .

3. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ

'Εστω ότι θέλουμε να υπολογίσουμε την υψομετρική διαφορά ( Δυ ) των σημείων Α και Β ( Εικόνα ) .

Μετράμε την ατμοσφαιρική πίεση ( Πα ) και τη θερμοκρασία ( Θα ) στο Α . Αμέσως μετά , την ίδια δουλειά κάνουμε και στο Β ( Πβ και Θβ ) .

Εικόνα , σημεία Α και Β

Πριν πραγματοποιήσουμε τις μετρήσεις , προσέχουμε να επικρατούν και στα δύο σημεία ίδιες καιρικές συνθήκες π.χ. δεν θέλουμε στο ένα σημείο να φυσάει και στο άλλο να έχει άπνοια . Για αυτό το λόγο , προτιμούνται οι ταυτόχρονες μετρήσεις . Σ' αυτήν την περίπτωση , έχουμε δύο βαρόμετρα και δύο θερμόμετρα .

Καταγράφουμε τις τιμές και πάμε στο γραφείο ή επιτόπου με την εφαρμογή στο τέλος της ιστοσελίδας , υπολογίζουμε την υψομετρική διαφορά Δυ , των σημείων Α και Β .

4. ΠΙΝΑΚΑΣ JORDAN - ΤΥΠΟΣ

Ορίζω τις μεταβλητές x1 , x2 και x3 :

x1 = Πα + Πβ / 2

x2 = Θα + Θβ / 2

x3 = Πα - Πβ

Υπάρχει ο πίνακας Jordan, στον οποίο χρησιμοποιώντας τις μεταβλητές x1 και x2 μας δίνει τη λεγόμενη βαρομετρική βαθμίδα ( β ) ( π.χ. 10.12 μ ) . Αν πολλαπλασιαστεί το β με τη μεταβλητή x3 , παίρνουμε την υψομετρική διαφορά Δυ .

Η Δυ μπορεί να υπολογιστεί και κατευθείαν με τον τύπο :

Δυ = ( 8019 / x1 ) * ( 1 + ( 0.003665 * x2 ) ) * x3

Αποφεύγουμε τη βαρομετρική βαθμίδα β η οποία προκύπτει με γραμμική παρεμβολή στον πίνακα Jordan , γιατί είναι πιο μικρής ακρίβειας . Καλύτερα , η όλη διαδικασία να πραγματοποιείται με τη χρησιμοποίηση του τύπου .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Εισαγάγετε τις 4 αριθμητικές τιμές με την εξής σειρά : Πα , Θα , Πβ , Θβ . Σε περίπτωση που δώσετε περισσότερους αριθμούς , η εφαρμογή θα κάνει επαναφορά .

H ατμοσφαιρική πίεση δίνεται σε mm και η θερμοκρασία σε βαθμούς κελσίου ( ° C ) . Ο διαχωρισμός των τιμών θα γίνεται με κόμμα .

Αποτέλεσμα προκύπτει κατόπιν ελέγχου τιμών .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
ΜΕ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θεόδ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών Έργων ΔΕ