ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΗΛΙΟΣ - ΓΗ - ΣΕΛΗΝΗ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η αστρονομία ( μια από τις σημαντικότερες επιστήμες ) με την τεχνολογική εξέλιξη , κατάφερε να πάει πολύ μακριά και να ανακαλύψει σωρό από αστέρες , σωρό από γαλαξίες κ.ά. 'Αραγε , τι γίνεται ; Μήπως το μυαλό του ανθρώπου , πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ανοιχτό , στα πιστεύω και στις θεωρίες του ;

Tο σύμπαν είναι άπειρο . Πώς βρεθήκαμε στη Γη ; Ποιός είναι ο δημιουργός ; Το σύστημα είναι μεγάλο...ασύλληπτο στο νου !!! Ίσως να είμαστε μοναδικοί και να μην υπάρχει πουθενά αλλού στο σύμπαν , ζωή σαν τη δικιά μας . 'Ισως να υπάρχει !!! 'Ετος 2017...Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα .

'Ολα γεννιώνται και όλα πεθαίνουν , εκτός από τη Γη . 'Ολα κάνουν τον κύκλο τους , σαν τη Γη .
Ο κύκλος και το οβάλ είναι τα πιο σημαντικά σχήματα . Δεν έχουμε δει ποτέ έναν πλανήτη άλλου σχήματος .
Η ευθεία είναι μια ίσια γραμμή , χωρίς αρχή και τέλος . Tο σύμπαν δεν έχει ούτε αρχή , ούτε τέλος . Το σύμπαν είναι μια ευθεία .
Το 75% της Γης , είναι νερό . Το 75% του ανθρώπου , αποτελείται από υγρό στοιχείο .

Εδώ θα μελετήσουμε τις κινήσεις των τριών πιο γνωστών ουράνιων σωμάτων :

ΓΗ - ΗΛΙΟ - ΣΕΛΗΝΗ

2. Η ΓΗ

Η Γη κάνει συνολικά πέντε κινήσεις :

1. Περιστρέφεται από δυτικά προς ανατολικά , γύρω από τον άξονα της ( Βόρειος πόλος - Νότιος πόλος ) σε 24 ώρες . Με την περιστροφή αλλάζει η μέρα .

2. Περιφέρεται και πάλι από δυτικά προς ανατολικά , γύρω από τον ήλιο σε 365 ημέρες . Με την περιφορά αλλάζει ο χρόνος .

3. Μετάπτωση . Λόγω της επίδρασης του 'Ηλιου και της Σελήνης , ο άξονας της Γης διαγράφει στον ουρανό , έναν κύκλο γύρω από τον πόλο της εκλειπτικής .

4. Κλόνηση . Η μετάπτωση δε συμβαίνει κατά μήκος ενός κύκλου με κέντρο τον πόλο της εκλειπτικής , αλλά κατά μήκος μιας κυματοειδούς γραμμής .

5. Μεταβατική . Είναι η κίνηση της Γης μαζί με όλο το ηλιακό σύστημα ( ταχύτητα μετάβασης : 19.5 χιλιόμετρα / δευτερόλεπτο ) , προς ένα σημείο του αστερισμού του Ηρακλή , το οποίο λέγεται ΑΠΗΞ .

Επειδή η τροχιά της Γης γύρω από τον 'Ηλιο , δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική , η μεταξύ τους απόσταση δεν είναι σταθερή . Αν και το καλοκαίρι κάνει ζέστη , η Γη βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τον 'Ηλιο , σε σχέση με το χειμώνα που κάνει κρύο .

3. Ο ΗΛΙΟΣ

Ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του σε 27 ημέρες . Την κίνησή του , είχε παρατηρήσει ο Γαλιλαίος από το 1611 . Δεν μπορούμε να αντιληφτούμε την περιστροφή του , διότι είναι μια φωτεινή πύρινη μπάλα ( πηγή φωτεινής και θερμικής ενέργειας ) . Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι όποια " πλευρά " του μας δείχνει , αν δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο π.χ. σύννεφα , πάντα φως θα βλέπουμε .

Το ηλιακό φως , κάνει 8 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα για να φθάσει στην επιφάνεια της Γης . Ο 'Ηλιος ως σχήμα , μοιάζει με κύκλο και απέχει από τη Γη , 149.600.000 χλμ .

Βρίσκεται σε αέρια κατάσταση και αναπτύσσει στον πυρήνα του 20.000.000 °C . 'Εχει εξωτερική θερμοκρασία ακτινοβολίας 5740 °C . Στο εσωτερικό του εκτελούνται πυρηνικές αντιδράσεις μετατροπής υδρογόνου σε ήλιο . Είναι μια συνεχή διαδικασία , η οποία δεν τον αφήνει να κρυώσει .

4. ΣΕΛΗΝΗ

Η Σελήνη είναι σημαντικός δορυφόρος της Γης . Περιφέρεται από Δυτικά προς Ανατολικά γύρω από τη Γη , σε 25 με 27 ημέρες . Η περιφορά της , σε σχέση με αυτην της Γης γύρω από τον Ήλιο ( 365 ημέρες ) είναι πιο γρήγορη , λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας της .

'Οπως και η Γη , κάνει συνολικά πέντε κινήσεις :

Περιφορά
Περιστροφή
Μετάθεση του περιγείου
Μετακίνηση της γραμμής των συνδέσμων
Κλόνηση

Λόγω της έλξης που εξασκεί στη Γη , προκαλεί παλίρροιες σ' αυτή . Και ο 'Ηλιος εξασκεί έλξη , αλλά επειδή η Σελήνη είναι πιο κοντά στον πλανήτη μας , η επιρροή της είναι μεγαλύτερη ( περίπου 70% ) .