ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΙΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις μάστορα , διότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο . Εδώ θα δούμε κάποιες λεπτομέρειες , που ίσως βοηθήσουν στην επιλογή του .

2. ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

'Εχουμε τρία είδη εργασίας :

Απλή εργασία ( π.χ. τοποθέτηση πρίζας )
Μεγάλη εργασία ( π.χ. ανακατασκευή μπάνιου ή ανακαίνιση διαμερίσματος )
Επαναλαμβανόμενη εργασία ( π.χ. τοποθέτηση ειδών υγιεινής σε όλα τα διαμερίσματα ανεγειρόμενης πολυκατοικίας )

2.1 ΑΠΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνήθως στην απλή εργασία ο παθών επιλέγει φθηνό μάστορα και δεν ψάχνεται για κάποιον καλό . Βέβαια ο καλός μάστορας δεν πάει και στο φθηνό . Ή πάει , κάποια στιγμή στο τέλος της μέρας του . Μπορεί και να μην πάει καθόλου !!! Γιατί προτιμάει την επαναλαμβανόμενη εργασία η οποία του αποφέρει πολύ χρήμα !!!

Μια καλή περίπτωση είναι η επιλογή συστημένου μάστορα , από κάποιον γείτονα , φίλο ή και συγγενή .

Καμιά φορά επιλέγεις στην τύχη κάποιον και μπορεί να βγει καλός . 'Ομως το αποφεύγεις , γιατί υπάρχουν και απατεώνες . Πολλοί από αυτούς σκέφτονται ως εξής : " Μήπως θα τον ξαναδώ ; " . Οπότε παίρνουν πολλά χρήματα , για μια απλή εργασία χρησιμοποιώντας φθηνά και κακής ποιότητας υλικά .

Υπάρχουν μαστόροι , οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με απλές εργασίες . Δουλεύουν μόνοι τους ολημερίς και θησαυρίζουν !!

2.2 ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επιλογή γίνεται μεταξύ καλών μαστόρων και προσφορών . Η μεγάλη εργασία έχει χρήμα . Ο ειδικός που θα επιλεγεί , πρέπει να είναι άριστος στην εργασία του , επικοινωνιακός , υπεύθυνος και αξιόπιστος . Να τηρείται το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου .

Σε καμιά περίπτωση δεν επιλέγεται τυχαίο μάστορα . Ο συστημένος ( θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι καλός ) και φθηνός μάστορας , παίρνει τη δουλειά με κλειστά μάτια .

Ο μάστορας ίσως χρησιμοποιήσει βοηθό , για να δικαιολογήσει την οικονομική του αποζημίωση .

2.3 ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με εργολάβο και μάστορα . Η εργασία έχει πολύ χρήμα . Δύσκολη μεν , αλλά αποκτάται μια συνήθεια και την κάνει πιο εύκολη και ευχάριστη .

Συνήθως , ο εργολάβος έχει δύο , τρία ή και περισσότερα συνεργεία για κάθε είδος εργασίας και ζητάει απ' αυτούς έγγραφη προσφορά . Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης του έργου .

Συνεπώς , δε θα επιλέξει με κριτήριο τον πιο καλό ή την καλύτερη προσφορά . Θα δώσει βάση στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου , το οποίο αναλαμβάνει ο μάστορας .

Φυσικά , πολλοί απ' αυτούς έχουν τις προτιμήσεις τους και δε ζητάνε έγγραφη προσφορά . Συζητάνε κατευθείαν με το μάστορα τον οποίον θέλουν και η υπόθεση έχει κλείσει .

3. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ

Υπάρχουν εταιρείες , οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά συνεργεία διαφόρων ειδικοτήτων και προωθούνται στην αγορά εργασίας . Αυτές παίρνουν προμήθεια από τον κάθε μάστορα , ο οποίος πληρώνει και μια εγγραφή .

Είναι σπάνιο , να βρείς σ' αυτές έναν καλό και φθηνό μάστορα .

4. ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Για να πετύχεις ως μάστορας στο ελεύθερο επάγγελμα , χρειάζεται να είσαι :

Φιλότιμος ( να σου αρέσει να σε εκτιμούν οι άλλοι )
Εργατικός ( να σου αρέσει η εργασία )
Οικονομικός ( να είσαι φθηνός )
Καλός χαρακτήρας ( να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους )
Ποιοτικός ( να κάνεις πολύ καλή δουλειά )

Αν έχεις τα παραπάνω , σίγουρα θα έχεις πάντα εργασία και θα είσαι περιζήτητος .

Αν είσαι απ' αυτούς που επιλέγουν πελάτες , σίγουρα σου λείπει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω .