1. ΟΡΙΣΜΟΙ
Eυθυγραμμία ονομάζουμε μια ευθεία γραμμή , η οποία έχει αρχή και τέλος .
Πύκνωση σημαίνει , να βρούμε ενδιάμεσα σημεία της ευθυγραμμίας , σε ορισμένη ή τυχαία θέση .
2. ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Εικ. 1 , τα άκρα Α και Β επισημαίνονται με κατακόρυφα ακόντια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε αυτήν την τοπογραφική εργασία . Εδώ θα ασχοληθούμε με την οπτική μέθοδο . Είναι μια απλή διαδικασία , κατά την οποία χρησιμοποιούμε τα μάτια μας και φυσικά δεν απαιτούμε μεγάλη ακρίβεια .
3. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Έχουν επισημανθεί τα άκρα Α και Β της ευθυγραμμίας ΑΒ με δύο ακόντια , τα οποία είναι τοποθετημένα κατακόρυφα ( Εικ. 1 ) . Για την πραγματοποίηση της εργασίας πύκνωσης , χρειάζονται δύο άτομα . Ο ένας θα είναι ο καθοδηγητής ( παρατηρητής ) και ο άλλος θα είναι ο κινούμενος , ο οποίος θα κρατάει ένα ακόντιο . Ο παρατηρητής στέκεται 3 με 4 μέτρα , από το ακόντιο που είναι στο Α ( Εικ. 2 ) . Το μάτι του και τα δύο ακόντια των σημείων Α και Β , θα είναι στην ίδια ευθεία .
Εικ. 2 , ο παρατηρητής στέκεται 3 με 4 μέτρα από το Α
Αυτός που κρατάει το ακόντιο ( κατακόρυφο με τη βοήθεια μιας προσαρτημένης αεροστάθμης ) , κινείται καθοδηγούμενος , κάθετα κοντά στην ευθυγραμμία . Όταν ο παρατηρητής δει τα τρία κοντάρια στην ίδια ευθεία , έχει ορίσει ένα τυχαίο σημείο της π.χ. το Γ .
Αν θέλουμε το σημείο Γ να είναι σε γνωστή απόσταση από το Α , τεντώνουμε τη μετροταινία και τη " δίνουμε " , ορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη νέα θέση του .
4. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΑΣ
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η επέκταση ( Εικ. 3 ) της ευθυγραμμίας ΑΒ . Επέκταση σημαίνει να ορίσουμε ένα σημείο Γ έξω από την ευθυγραμμία ΑΒ . Εννοείται ότι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία .
Εικ. 3 , επέκταση ευθυγραμμίας ΑΒ