ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ,ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕΙΣΜΩΝ

1. ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

Η Ελλάδα καλύπτεται από σεισμολογικούς σταθμούς ( εώς σήμερα 135 συνολικά ) , οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με
σεισμογράφους Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
. Αυτά τα μηχανήματα κάνουν όλη τη δουλειά .

Παρατηρώντας την εικόνα 1 , θα εξηγήσω πώς βρίσκουν οι σεισμολόγοι , την απόσταση του σταθμού ( του σεισμογράφου ) από το επίκεντρο σε χιλιόμετρα και το μέγεθος του σε ρίχτερ .

1.1 ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Αρχίζει και " ζωγραφίζει " η γραφίδα του σεισμογράφου . Έρχονται πρώτα τα κύματα P ( Πρωτεύοντα ) και ακολουθούνε μετά από κάποια δευτερόλεπτα , τα καταστροφικά κύματα S ( Δευτερεύοντα ) .

Πόσα δευτερόλεπτα μετά ; Όπως βλέπουμε στο πάνω μέρος της εικόνας...είναι 24 δευτερόλεπτα ( S - P ) , τα οποία μετρούνται με ένα υποδεκάμετρο ( το οριζόντιο , 24 χιλιοστά ) .

Εικόνα 1

Στη συνέχεια πάμε στην αριστερή κατακόρυφη βαθμονομημένη στήλη . Στη δεξιά της πλευρά , φαίνονται τα δευτερόλεπτα . Σημαδεύουμε το σημείο και βλέπουμε , σε τι απόσταση αντιστοιχεί ( 220 χιλιόμετρα ) .

Πάμε πάλι στο πάνω μέρος της εικόνας . Μετράμε με ένα υποδεκάμετρο ( το κατακόρυφο ) το πλάτος ( το μέγιστο στα Δευτερεύοντα κύματα από τον άξονα ηρεμίας ) , το οποίο είναι 23 χιλιοστά . Σημαδεύουμε το σημείο στη δεξιά κατακόρυφη βαθμονομημένη στήλη .

Ενώνουμε τα δύο σημεία με την κόκκινη γραμμή και βλέπουμε , ότι περνάει από τη μεσαία κατακόρυφη στήλη , στο σημείο που αντιστοιχεί στο 5 ( Ρίχτερ ) .

'Αρα ο σεισμός για το συγκεκριμένο σεισμολογικό σταθμό , έγινε σε απόσταση 220 χιλιόμετρα και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ .

2. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΕΙΣΜΟΥ

Η συνέχεια του έργου παίζεται στο χάρτη ( εικόνα 2 ) .

Οι σεισμολόγοι προσδιορίζουν το επίκεντρο , από τουλάχιστον 3 σταθμούς π.χ. τους Γ34 , Κ6 και Σ87 . Όπως βλέπετε , συμβολίζονται με εσωτερικά χρωματιστά τριγωνάκια , πράσινο , κόκκινο και μωβ αντίστοιχα .

Εικόνα 2

Από τον κάθε σταθμό , με διαβήτη και άνοιγμα την απόσταση ( χιλιόμετρα που ήδη γνωρίζουμε και σε κατάλληλη κλίμακα ) του επικέντρου του σεισμού , χαράζονται τόξα . Η τομή των τριών τόξων , περνάει από ένα σημείο , το οποίο είναι και το επίκεντρο του σεισμού .

Οι μαύρες ψιλές γραμμές του χάρτη , είναι παλιά ρήγματα .

Παλαιότερα η ακρίβεια της μεθόδου ήταν εώς 10 χιλιόμετρα . Σήμερα , με την τεχνολογική ανάπτυξη , έχει επιτευχθεί καλύτερη ακρίβεια .

3. ΒΑΘΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

Όσον αφορά το Βάθος του σεισμού , υπολογίζεται ( εικόνα 1 ) με τη διαφορά Πρωτευόντων κυμάτων P και κυμάτων Φάσης pP ( pP - P ) .

Τα κύματα φάσης είναι κάποια αρχικά κύματα πριν από τα Πρωτεύοντα , τα οποία μετρημένα σε κατάλληλη κλίμακα αντιστοιχούν στο Βάθος .

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε
εδώ Μετάβαση σε εξωτερικό σύνδεσμο , στα Αγγλικά
. Η ακρίβεια στον προσδιορισμό του δεν είναι καλή και εξαρτάται , από το πόσο κοντά στο επίκεντρο είναι ο σεισμολογικός σταθμός .