ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

1. ΟΡΙΣΜΟΙ

Συντελεστής Κάλυψης ( Σ.Κ. ) είναι ένας ποσοστιαίος αριθμός ( π.χ. 60 % ) ο οποίος , όταν πολλαπλασιαστεί με το εμβαδόν του οικοπέδου , δίνει ως αποτέλεσμα έναν αριθμό , ο οποίος δηλώνει πόση επιφάνεια θα καλύπτει το κτίσμα .

Συντελεστής Δόμησης ( Σ.Δ. ) είναι ένας καθαρός αριθμός ( μεγαλύτερος του μηδενός και εώς π.χ. τέσσερα ) ο οποίος , όταν πολλαπλασιαστεί με το εμβαδόν του οικοπέδου , δίνει ως αποτέλεσμα έναν αριθμό , ο οποίος δηλώνει μέχρι πόσα συνολικά τετραγωνικά μέτρα ( μ2 ) θα έχει το κτίσμα .

Παρατήρηση : Περιοχές με μεγάλο συντελεστή δόμησης ( Σ.Δ. ) επιτρέπουν την κατασκευή ψηλών κτιρίων . Ενώ αντίθετα χαμηλός Σ.Δ. προμηνύει χαμηλά κτίρια .

2. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

'Εχω οικόπεδο με εμβαδόν ε = 300 μ2 και στην περιοχή ισχύει Σ.Κ. = 40 % ( 0.40 ) και Σ.Δ. = 1 . Τι κάλυψη έχει το κτίσμα και πόσα συνολικά τετραγωνικά μέτρα θα έχει αυτό ;

ΛΥΣΗ :

Το κτίσμα θα έχει κάλυψη ( κ ) :

κ = ε * Σ.Κ. = 300 * 0.4 = 120 μ2

Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα μ2 ( λ ) του είναι :

λ = ε * Σ.Δ. = 300 * 1 = 300 μ2

Αυτό σημαίνει πρακτικά , ότι μπορεί να κτιστεί μια τριώροφη κατοικία . Για παράδειγμα ως εξής :

ΟΡΟΦΟΣ μ2
Ισόγειο 120
1ος 120
2ος 60
Σύνολο = 300

Αυτό ήταν ένα απλό παράδειγμα , για την κατασκευή κατοικίας χωρίς υπόγειο . Σύμφωνα με το Νόμο 4067 / 2012 ( Ν.Ο.Κ. ) , στο συντελεστή δόμησης προσμετρώνται και τα υπόγεια .

3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στην εφαρμογή που ακολουθεί , εισαγάγετε το συντελεστή κάλυψης ( Σ.Κ. ) π.χ. 40 ( η τιμή είναι επί τοις εκατό ) .

Για συντελεστή δόμησης ( Σ.Δ. ) ορίζετε τιμή π.χ. 3 και για εμβαδόν , την επιφάνεια του οικοπέδου σας π.χ. 250 ( η τιμή είναι μ2 ) .

Ο αλγόριθμος θα υπολογίσει την κάλυψη και τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος . Με βάση το Σ.Δ. θα υπολογίσει το ύψος του κτιρίου ( 4067/2012 , Ν.Ο.Κ. ) . Σε κάποιες περιπτώσεις , θα προτείνει ορόφους που μπορούν να κατασκευαστούν .

Αποτέλεσμα προκύπτει κατόπιν ελέγχου τιμών .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών Έργων ΔΕ