ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕ EXCEL

1. ΓΕΝΙΚΑ

Το EXCEL είναι ένα καταπληκτικό υπολογιστικό εργαλείο της Microsoft , το οποίο είναι χρήσιμο για την επιστήμη της Τοπογραφίας . Από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι , η δημιουργία πινάκων και η εκτέλεση μαθηματικών ( και τριγωνομετρικών ) πράξεων .

Ενώ στον προγραμματισμό δημιουργείς αλγόριθμο για την κατασκευή πινάκων και εντολών , στο EXCEL τα παίρνεις έτοιμα . Το αποκορύφωμα της υπεροχής του , είναι η δημιουργία γραφημάτων .

2. Η ΔΙΑΦΟΡΑ AUTOCAD - EXCEL

Σε τι ωφελεί το EXCEL , όταν υπάρχει σχεδιαστικό πρόγραμμα , όπως το AUTOCAD ; Το AUTOCAD είναι ένα αποκλειστικά , πλήρες σχεδιαστικό πρόγραμμα .

Το EXCEL είναι ένα βολικό υπολογιστικό εργαλείο , το οποίο δημιουργεί πίνακες και ταυτόχρονα κατασκευάζει γραφήματα . Για παράδειγμα , τα διαγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν τις συντεταγμένες των στάσεων των οδεύσεων ( εικόνα ) . Με αυτόν τον τρόπο , έχουμε μια γενική εικόνα της δουλειάς που κάναμε .

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι συντεταγμένες Χ και Ψ , είτε πληκτρολογούνται αν είναι λίγα τα σημεία , είτε δημιουργούνται σε ένα βιβλίο εργασίας του EXCEL βασιζόμενοι σε τύπους ή εισάγονται απευθείας από ένα ψηφιακό τοπογραφικό όργανο σε μορφή κειμένου ( .txt ) .

Η ψηφιακή εξέλιξη και ο αυτοματισμός στον τομέα της τεχνολογίας , ελαχιστοποιεί τα σφάλματα . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι , οι συντεταγμένες των σημείων εισάγονται μέσω θύρας USB , στο τοπογραφικό φύλλο εργασίας του EXCEL .

Εικόνα , σχεδίαση τοπογραφικών στάσεων με excel

4. Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Αφού δημιουργηθεί ο πίνακας ( εικόνα ) , επιλέγουμε τις δύο στήλες των συντεταγμένων Χ και Ψ , χωρίς τους τίτλους . Στη συνέχεια επιλέγω από την κορδέλα :

εισαγωγή → γράφημα → διάγραμμα

'Ετσι , δημιουργείται το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων με τα σημεία του πίνακα .

Το διάγραμμα τοποθετείται με σύρσιμο , οπουδήποτε μέσα στο φύλλο εργασίας μας . Στη συνέχεια το αποθηκεύουμε . Για την επόμενη μέρα εργασίας υπαίθρου του ίδιου έργου , δημιουργούμε ένα νέο φύλλο , με νέο όνομα .

5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε τελική ανάλυση , στο EXCEL παρουσιάζουμε τις θέσεις των σημείων , έχοντας ως οδηγό το
κροκί Μετάβαση σε ιστοσελίδα των Τοπογραφικών Θεμάτων
. Βλέπουμε τον προσανατολισμό της εργασίας μας και τα επιλεχθέντα σημεία αν είναι σωστά . Γίνεται μια γρήγορη καταγραφή και έλεγχος της ημερήσιας τοπογραφικής δουλειάς .