1. ΓΕΝΙΚΑ
Πολλές κατοικίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγρασία .
Σε οικόπεδο χωρίς κτίσμα , το πρόβλημα αντιμετωπίζεται .
Εφόσον το έδαφος αποτελείται από διαπερατό στρώμα , λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία της μελλοντικής κατασκευής π.χ. ένας απλός τρόπος , είναι να ακουμπάει το πάτωμα στο έδαφος μέσω ελεγχόμενων θεμελίων , και να παρεμβάλετται αέρας .
Όμως σε οικόπεδο με σπίτι αν εμφανιστεί υγρασία , τα πράγματα δυσκολεύουν . Σ' αυτήν την περίπτωση , το πρόβλημα καταπολεμείται .
2. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ
Ένας τρόπος που ειπώθηκε σε συζήτηση , είναι να τοποθετηθούν γύρω από το σπίτι , άδειοι κατακόρυφοι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης , με κάλυμα από πάνω . Η κάτω άκρη τους ( αυτή που είναι μέσα στη Γη ) θα πρέπει να είναι , πιο κάτω από τα θεμέλια της κατασκευής και φυσικά πιο πάνω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ( ΥΥΟ ) .
Δεύτερος τρόπος , να φυτευθούν γύρω από το σπίτι , δένδρα με βαθιές ρίζες και να μην ποτίζονται .
Tρίτος τρόπος , να δημιουργηθούν κατακόρυφα διαφράγματα με τσιμεντενέσεις .
Πολλοί άνθρωποι , καταφεύγουν στη χρήση βιομηχανικών προϊόντων ( ανθεκτικών στην υγρασία ) ή στεγανών κονιαμάτων . Φυσικά , σε εδάφη με μεγάλο ποσοστό νερού , δε λύνουν το πρόβλημα και αποτελούν τις περισσότερες φορές , προσωρινή λύση με άδικα έξοδα .
Ας δούμε τι έδαφος έχω , ανάλογα την περιεκτικότητα σε νερό :
ΝΕΡΟ | ΕΔΑΦΟΣ |
0 % | ξηρό |
25 % | υγρό |
50 % | αρκετά υγρό |
75 % | πολύ υγρό |
100 % | πάρα πολύ υγρό |
3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΡΟ
Πώς βρίσκω το ποσοστό του νερού που έχει το έδαφος ; Είναι μια εύκολη διαδικασία . Παίρνω μικρό δείγμα και το ζυγίζω σε ειδική ζυγαριά ακριβείας ( δα ) . Το θερμαίνω σε 150 βαθμούς κελσίου για πολλές ώρες και το ξαναζυγίζω ( δτ ) . Το ποσοστό ( πσ ) νερού θα είναι :
πσ = ( ( δα - δτ ) / δτ ) * 100 |
Για να έχω ολοκληρωμένη άποψη , χρειάζεται να πάρω δείγματα από διαφορετικά βάθη . Για το λόγο αυτό , χρησιμοποιώ κατάλληλα γεωτρύπανα .
Αν είναι ξηρό έδαφος , σημαίνει ότι η σύσταση του αποτελείται από αδιαπέρατο στρώμα ( π.χ. από πηλό , άργιλλο ή και βράχο ) .
'Αμα είναι βράχος , η κατασκευή δε θα έχει πρόβλημα υγρασίας .
Όταν το έδαφος είναι υγρό , σημαίνει ότι αποτελείται από διαπερατό στρώμα ( π.χ. από άμμο , χαλίκι ή μίγματα ) . Σπίτι κτισμένo σε άμμο , θα έχει πρόβλημα υγρασίας .
4. ΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Το τριχοειδές φαινόμενο αποτελεί την αιτία δημιουργίας υγρασίας από το έδαφος . Είναι μια διαδικασία κατά την οποία , το νερό ανυψώνεται αντίθετα από τη βαρύτητα , πάνω από την ελεύθερη στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ( υπόγειο νερό ) , λόγω επιφανειακών τάσεων ηλεκτροχημικής φύσεως και δυνάμεων συναφείας ( δυνάμεις επιφανειακής έλξεως ) .
Η κίνηση είναι ανεξέλεγκτη και γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις . Μπορεί να εξατμιστεί στους 105 βαθμούς κελσίου ή να στερεοποιηθεί στους - 10 βαθμούς κελσίου .
Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι όταν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες ή έχει πάρα πολύ κρύο μέσα στο έδαφος , η υγρασία υποχωρεί .
Αν το σπίτι δεν το βλέπει ήλιος , ειδικά το χειμώνα , η υγρασία γίνεται έντονη .
Με ένα σύστημα κατάψυξης ή ένα σύστημα θέρμανσης στο εδάφος , θα κατάφερνα να την περιορίσω ή και να τη μηδενίσω π.χ. Μπορώ κατά τη διάρκεια της ημέρας , να εκμεταλλευτώ τον ήλιο , κατευθύνοντας τις ακτίνες του με μόνιμους ή περιστρεφόμενους καθρέφτες , στο έδαφος ή στο προβληματικό δομικό στοιχείο .
5. ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΝΕΡΟ
Πριν γίνει ένα έργο , πρέπει να ξέρω σε τι βάθος βρίσκεται η στάθμη του υπογείου νερού .
Το υπόγειο νερό δημιουργείται από τη διήθηση νερού στο έδαφος . Το βάθος του κυμαίνεται από 2 εώς 40 μέτρα ( μπορεί και παραπάνω ) .
Δε συνιστάται η άντληση του νερού , διότι αποτελεί κρίκο του φυσικού υπογείου περιβάλλοντος και τυχόν καταστροφή του , μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα φαινόμενα , όπως π.χ. μια καθίζηση .
Η υγρασία δημιουργείται πάνω από το υπόγειο νερό και παρουσιάζεται με τις εξής μορφές :
1. Στο εσωτερικό των κόκκων . Αυτή η μορφή δεν έχει καμιά επίδραση στο έδαφος . 2. Στο εξωτερικό των κόκκων . Είναι μια λεπτή στρώση , η οποία επηρεάζει το έδαφος . Βέβαια , αν θερμανθεί στους 105 βαθμούς κελσίου , επανέρχεται . 3. Το νερό των πόρων . Εδώ δημιουργείται το πρόβλημα , λόγω των αναπτυσσόμενων πιέσεων . Επηρεάζει κυρίως τα λεπτόκοκκα εδάφη και όσο στενότεροι είναι οι πόροι του εδάφους , τόσο ψηλότερα ανεβαίνει το νερό . |
6. ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ
Τέλος , με ένα υγρασιόμετρο μπορώ να μετράω και να ελέγχω , την επιφανειακή υγρασία της άμμου κοντά στο δομικό στοιχείο .
Στην οθόνη του , βλέπω το ποσοστό υγρασίας ( 0% - 100% ) . Με κατάλληλες παρατηρήσεις , θα είμαι σε θέση να καταλάβω και τον τρόπο δράσεώς της .
Είναι ένα φθηνό και χρήσιμο προϊόν .