ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Οι πολικές συντεταγμένες είναι μια μέθοδος , η οποία χρησιμοποιεί δεξιόστροφη οριζόντια γωνία φ με αρχικό άξονα γνωστή πλευρά και απόσταση ρ , για την αποτύπωση και εφαρμογή σημείων στο έδαφος ή σχεδίαση αυτών στο γραφείο ( Eικόνα 1 ) .

Εικόνα 1 , ορισμός σημείου Μ με γωνία φ και απόσταση ρ

2. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

Με βάση τον ορισμό για να εφαρμόσουμε τη μέθοδο , χρειαζόμαστε μια γνωστή πλευρά π.χ. την πλευρά μιας όδευσης ή ένα ευθύγραμμο τμήμα το οποίο θεωρούμε ως βάση .

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις :

2.1 ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ Μ

Η εργασία πραγματοποιείται με ταχύμετρο και κάτοπτρο .

Θα αποτυπώσουμε σημείο Μ του εδάφους ( Εικόνα 1 ) .

Η Σ1Σ2 είναι πλευρά πολυγωνικής όδευσης . Θα οριζοντιώσουμε και κεντρώσουμε το ταχύμετρο , στη στάση Σ2 .

Μηδενίζουμε στη Σ1 και στρέφουμε δεξιόστροφα το τηλεσκόπιο , μέχρι να σκοπεύσουμε το κάτοπτρο , το οποίο έχει τοποθετηθεί στο σημείο Μ .

Με αυτόν τον τρόπο , από τον οριζόντιο δίσκο του οργάνου έχουμε τη γωνία φ και από τη στόχευση του κατόπτρου , την απόσταση ρ . Τις αντίστοιχες τιμές διαβάζουμε στην οθόνη του οργάνου .

Αποθηκεύουμε και συνεχίζουμε την αποτύπωση κι άλλων σημείων .

2.2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΗΜΕΙΟΥ Μ

Η εργασία πραγματοποιείται με θεοδόλιχο ( ή ταχύμετρο ) , μετροταινία και το νήμα της στάθμης.

Γνωρίζοντας τη γωνία φ και την απόσταση ρ , θα ορίσουμε το σημείο Μ στο έδαφος ( Εικόνα 2 ) .

Εικόνα 2 , προσδιορισμός σημείου Μ στο έδαφος

Η ΑΒ είναι η βάση μας . Θα οριζοντιώσουμε και κεντρώσουμε το ταχύμετρο , στο σημείο Β .

Μηδενίζουμε στο Α και στρέφουμε δεξιόστροφα το τηλεσκόπιο , μέχρι η οριζόντια γωνία στην οθόνη μας γράψει την τιμή της φ .

Ο δεύτερος παρατηρητής κινείται με το νήμα της στάθμης , μέχρι να βρεθεί στην ευθεία που ορίζει το τηλεσκόπιο . Εκεί είναι το σημείο Γ και γίνεται προσωρινή σήμανσή του .

Τέλος , απλώνουμε τη μετροταινία στην ευθυγραμμία ΒΓ και επεκτείνουμε . Το μηδέν βρίσκεται στο Β και τεντώνουμε στη γνωστή απόσταση ρ για να προσδιορίσουμε το σημείο Μ .

3. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Πολλές φορές , μετράμε γραφικά γωνία και απόσταση σημείων για την εφαρμογή τους στο έδαφος . Προϋπόθεση , η πλευρά εξάρτησης να υπάρχει και στο έδαφος .

Τα παλιά χρόνια , η σχεδίαση των σημείων γινόταν με βαθμογνωμόνιο και χάρακα ( ή υποδεκάμετρο ) . Η διαδικασία περιλάμβανε ατελείωτες ώρες δουλειάς και κούρασης .

Με την είσοδο των υπολογιστών τα πράμματα άλλαξαν . Το ραπορτάρισμα των σημείων γίνεται πλέον αυτόματα . Μέσω ειδικών προγραμμάτων , διαβάζονται οι τιμές της κάρτας μνήμης του ταχύμετρου ή μέσω καλωδιακής σύνδεσης του οργάνου σε κάποια θύρα του υπολογιστή .