ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΣΟΫΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

1. ΟΡΙΣΜΟΙ

Ισοϋψής καμπύλη ονομάζουμε την κλειστή καμπυλωτή γραμμή , της οποίας όλα τα σημεία έχουν το ίδιο υψόμετρο ( ισοϋψής = ίσο ύψος ) .

Για παράδειγμα φανταστείτε ένα βουνό , να το τέμνουν οριζόντια επίπεδα ( εικόνα ) . Το πάνω σχέδιο της εικόνας αναφέρεται σε κάτοψη και το κάτω σχέδιο της ίδιας εικόνας , αναφέρεται σε τομή .

Ισοδιάσταση σημαίνει , ότι όλα τα οριζόντια επίπεδα συνεχόμενων ισοϋψών καμπυλών , θα απέχουν μεταξύ τους ίση κατακόρυφη απόσταση π.χ. στην προηγούμενη εικόνα , η ισοδιάσταση είναι 20 μ .

Η ισοϋψής καμπύλη είναι μια ισοσταθμική επιφάνεια .

Ισοσταθμική ονομάζουμε την επιφάνεια , της οποίας όλα τα σημεία έχουν το ίδιο υψόμετρο ( σχετικό ή απόλυτο ) .

Η ισοδιάσταση λέγεται και ισαπόσταση ή ισαποχή .

Ισαπόσταση σημαίνει όλα τα σημεία μιας επιφάνειας , να απέχουν ίση απόσταση από μια άλλη επιφάνεια . Την ίδια σημασία έχει και η ισαποχή ( να απέχουν ίσες αποστάσεις ) .

2. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι ισοϋψείς καμπύλες , άλλοτε βρίσκονται κοντά η μία με την άλλην και άλλοτε μακριά . Όταν είναι κοντά , σημαίνει ότι η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη ( απότομη ) . Όταν είναι μακριά , σημαίνει ότι η κλίση είναι μικρότερη .

Οι εξωτερικές καμπύλες έχουν πάντα μικρότερο υψόμετρο . Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται στο κέντρο της μικρότερης καμπύλης .

Όσο πιο πολλές και κοντινές είναι οι καμπύλες , τότε σημαίνει ότι αυτή η πλευρά του βουνού , έχει απότομη κλίση .

Η αριθμητική τιμή της ισοδιάστασης εξαρτάται κυρίως , από την κλίμακα του σχεδίου και τη μορφολογία του εδάφους .

Τις ισοϋψείς καμπύλες συναντάμε σε χάρτες υψομετρικής οριζοντιογραφίας .