ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Υπάρχουν αντικείμενα γύρω μας , ακόμα και το σώμα μας , τα οποία μπορούν να έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής . Ένα κτίσμα τύπου μουσείου ορθογωνικού σχήματος , δείχνει να είναι απλό και αισθητικά τέλειο κτίριο . Γιατί ; Υπάρχει ένα μυστικό στις κατασκευές και η ιστορία ξεκινάει από τους αρχαίους Έλληνες .

2. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1.618

Στην εικόνα που ακολουθεί , δείτε πώς το σημείο Κ , χωρίζει την κάθε γραμμή ΑΒ . Είναι συνολικά 3 ίδια σε μήκος τμήματα , αλλά χωρίζονται με 3 διαφορετικούς τρόπους .

Στον πρώτο τρόπο , η γραμμή ΑΒ χωρίζεται σε 6 ίσα μέρη , από τα οποία το ΑΚ είναι 1 μέρος .

Στο δεύτερο τρόπο , το σημείο Κ χωρίζει τη γραμμή ΑΒ σε 2 ίσα μέρη , όπου ΑΚ = ΚΒ .

Ο τρίτος τρόπος είναι αυτός που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον . Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στα σημεία Α και Β , υπάρχει σημείο Κ , το οποίο χωρίζει την ΑΒ σε δύο τμήματα και οι αναλογίες ΑΒ / ΑΚ και ΑΚ / ΚΒ δίνουν τον ίδιο αριθμό : 1.618 !!!

3. Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

Ο χωρισμός του τρίτου τρόπου , ονομάστηκε Χρυσή Τομή . Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι χάρη σ' αυτήν , οι κατασκευές δίνανε καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα .

Τη συναντάμε στα μνημεία , στις δύο διαστάσεις της βάσης τους . Για παράδειγμα , η βάση του ναού του Παρθενώνα της Ακρόπολης στην Αθήνα , έχει κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο . 'Αλλα παραδείγματα , τα οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένα με τη Χρυσή Τομή είναι : το αυτοκίνητο , το γήπεδο , η τηλεόραση , ένα σχήμα φυτού , κάποιο ζώο κ.ά.

Με απλά λόγια , μπορεί να συναντήσουμε τη Χρυσή Τομή παντού . Απλά δε δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια και προσπερνάμε κάποια πράγματα , χωρίς να μάθουμε ποτέ , αν υπάρχει κάποια σύνδεση στις διαστάσεις του αντικειμένου που παρατηρούμε .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή , για να υπολογίσετε τη Χρυσή Τομή . Ή ίσως θέλετε να δημιουργήσετε μια κατασκευή , της οποίας οι διαστάσεις να αποτελούν τη Χρυσή Τομή ( 1.618 ) .

Κατά την εισαγωγή δεδομένων , ο αλγόριθμος ελέγχει τις τιμές για σφάλματα π.χ. η τιμή του ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ πρέπει να είναι μικρότερη , από την τιμή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ

ΑΣΚΗΣΗ

Στο σώμα σας , με το πόδι ( Π ) να είναι πιο μεγάλο από το χέρι ( Χ ) , μετρήστε τα άκρα της ίδιας πλευράς ( π.χ. της δεξιάς ) και υπολογίστε το εξής :

Π + Χ / Π = ;

Π / Χ = ;

Αν βρείτε τον ίδιο αριθμό ( 1.618 ) , είστε κατασκευή Χρυσής Τομής .