ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΔΕΥΣΕΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Οι στάσεις των οδεύσεων δεν επιλέγονται τυχαία . Για την επιλογή τους χρειάζεται εμπειρία , η οποία αποκτάται από συνεχόμενες αποτυπώσεις . Στην ουσία , θα πρέπει να τηρούνται κανόνες .

2. ΚΑΝΟΝΕΣ

Οι κανόνες ( κριτήρια ) για την επιλογή των στάσεων είναι τουλάχιστον έξι και είναι δύσκολο να τηρηθούν ταυτόχρονα , εξαιτίας της ανομοιομορφίας του εδάφους .

Ας δούμε ποια είναι τα κριτήρια :

2.1 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ

Οι αποστάσεις μεταξύ των στάσεων πρέπει να είναι μακρινές . Να είναι μέχρι 250 ή 300 μέτρα και σε καμία περίπτωση μικρότερες από 50 ή 60 μέτρα . Πάνω από 300 μέτρα δεν συνιστάται , γιατί τα αντικείμενα αρχίζουν να μην γίνονται ευδιάκριτα .

Μεγάλες αποστάσεις σημαίνουν , λιγότερες στάσεις ( εικόνα ) και μικρότερη εγκάρσια μετατόπιση .

2.2 ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΔΕΥΣΕΙΣ

Κάνουμε τις ανοικτές οδεύσεις όσο το δυνατόν τεταμένες . Κατά αυτόν τον τρόπο , μειώνουμε την εγκάρσια και την κατά μήκος μετατόπιση .

Εικόνα , προτιμάμε τεταμένες τις οδεύσεις

Οι τεταμένες οδεύσεις , δεν ισχύουν στις κλειστές οδεύσεις .

2.3 ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ

Απαιτείται , οι στάσεις να είναι αμοιβαία και καλά ορατές μεταξύ τους .

Ο παρατηρητής στοχεύει το καρφί ( ή τον πάσσαλο ) της στάσεως . Με αυτόν τον τρόπο , εξαλείφεται το σφάλμα κατακορυφότητας του ακοντίου .

2.4 ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΜΑΛΟ ΕΔΑΦΟΣ

Το έδαφος πρέπει να είναι ομαλό , έτσι ώστε οι μετρήσεις των αποστάσεων μεταξύ των στάσεων , να πραγματοποιούνται χωρίς εμπόδια και με μεγαλύτερη ακρίβεια .

2.5 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

Οι στάσεις επιλέγονται σε σταθερό έδαφος , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ευστάθεια του οργάνου .

2.6 ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το έδαφος πρέπει να έχει μικρή κλίση , για την καλύτερη μέτρηση των αποστάσεων , όταν αυτή πραγματοποιείται με μετροταινία .

Αυτό το κριτήριο , δεν παίζει κανένα ρόλο στα όργανα νέας τεχνολογίας π.χ. χρήση Total Station .