ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΕΞΑΛΕΙΦΩ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΕΩΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Διάθλαση ονομάζουμε την αλλαγή της διεύθυνσης των ακτίνων ή κυμάτων , όταν διέρχονται από ένα διαφανή μέσο και καταλήγουν σε ένα άλλο μέσο διαφορετικής πυκνότητας .

Στην τοπογραφία το διαφανές μέσο είναι το περιβάλλον γύρω μας . Τι γίνεται τώρα ; 'Οταν στοχεύουμε ένα σημείο , το βλέπουμε χαμηλότερα απ' ότι είναι στην πραγματικότητα ( εικόνα , βλέπουμε α1 ενώ είναι α ) . Δηλαδή η ακτίνα παρατήρησης δεν πάει παράλληλα με το έδαφος . Δημιουργείται μια καμπύλη .

Εικόνα , το σφάλμα διάθλασης αα1

Το ίδιο συμβαίνει και με την παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού . 'Ενα μακρινό σημείο βρίσκεται , χαμηλότερα απ' ότι είναι στην πραγματικότητα . Οι σκοπευτές σημαδεύουν πάντα λίγο ψηλότερα το στόχο τους .

Από τα λεγόμενά μου , το σφάλμα ( αα1 ) το οποίο προκύπτει , επηρεάζει μόνο την υψομετρική αποτύπωση . 'Οσο μεγαλύτερη η απόσταση παρατήρησης του αντικειμένου , τόσο μεγαλύτερο το σφάλμα αα1 . 'Οσο μικρότερη η απόσταση παρατήρησης του αντικειμένου , τόσο μικρότερο το σφάλμα αα1 .

Ας εξετάσουμε τους τρόπους για την εξάλειψή του .

2. ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΕΩΣ

Δεν στοχεύουμε σημεία , τα οποία βρίσκονται σε κατακόρυφη απόσταση μικρότερη από 50 εκατοστά .

Να αποφεύγουμε τη στόχευση μακρινών σημείων . Το όργανο μας δίνει τη δυνατότητα , να καθορίζουμε εμείς το όριο του μακρινού σημείου π.χ. 100 ( μέτρα ) .

Στη χωροστάθμηση , η τοποθέτηση του χωροβάτη όσο το δυνατόν στη μέση της απόστασης δύο σημείων , εξαλείφει το σφάλμα διαθλάσεως .

Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας βοηθάει στη διευθέτηση τέτοιων σφαλμάτων . Αυτό σημαίνει ότι , ο παρατηρητής δεν έχει να κάνει τίποτα για τη διόρθωση π.χ. όταν με το όργανο σκοπεύουμε ένα μακρινό σημείο , υπενθυμίζει με κατάλληλο ήχο ή εμφάνιση μηνύματος στην οθόνη , ότι το σημείο είναι μακρινό για υψομετρικό υπολογισμό . Θα ζητηθεί :

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ

Αν πιέσετε ΟΧΙ , τότε γίνεται δεκτό το σημείο και ο αλγόριθμος πραγματοποιεί αυτόματη διόρθωση .

Αν πιέσετε ΝΑΙ , τότε δε γίνεται δεκτό το σημείο και η οθόνη παρουσιάζει το μήνυμα :

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΝΕΟ