ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Ένα από τα σημαντικότερα μεγέθη που χρησιμοποιείται και στην Τοπογραφία , είναι η Ταχύτητα . Ταχύτητα είναι , η απόσταση την οποία διανύει ένα αντικείμενο προς τον αντίστοιχο χρόνο που κάνει αυτό . Εκφράζεται με τη μόναδα μέτρησης της απόστασης προς τη μονάδα μέτρησης του χρόνου π.χ. χλμ / ώρα .

Η Ταχύτητα δεν είναι σταθερό μέγεθος και αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες . 'Αλλοτε το σώμα θα κάνει π.χ. τα 30 χλμ σε 20 λεπτά ( 90 χλμ / ώρα ) και άλλοτε τα 30 χλμ σε 30 λεπτά ( 60 χλμ / ώρα ) κ.ο.κ. Διακρίνεται σε Μεταβαλλόμενη , Μέση , Στιγμιαία και Σταθερή Ταχύτητα .

2. Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Οι προηγούμενες έννοιες εξηγούνται με την κίνηση ενός οχήματος .

Ας πάρουμε για παράδειγμα , ένα αυτοκίνητο το οποίο ξεκινάει την κίνησή του από μια πόλη .

Η ταχύτητά του στην αρχή , είναι 50 χλμ / ώρα ( Αρχική Ταχύτητα ) .

Το πιάνει φανάρι και σταματάει ( 0 χλμ / ώρα , Μηδενική Ταχύτητα ) .

Μετά η ταχύτητά του γίνεται 20 χλμ / ώρα , λόγω κίνησης .

Μετά από λίγο 40 χλμ / ώρα ( Μεταβαλλόμενη ) .

Κατόπιν , βγαίνει στη λεωφόρο που δεν έχει φανάρια και αναπτύσσει ταχύτητα , 90 χλμ / ώρα . Ταχύτητα την οποία κρατάει σταθερή , για 10 τουλάχιστον λεπτά ( Σταθερή ) .

Κάποια στιγμή όταν το αυτοκίνητο βγαίνει στην Εθνική , το κοντέρ του γράφει 120 χλμ / ώρα ( Στιγμιαία και Τελική ) .

Μετά πέφτει στα 90 χλμ / ώρα .

Αν το σταμάτημα του οχήματος ( 0 χλμ / ώρα ) δεν είναι για πολλή ώρα , θεωρείται αμελητέα ποσότητα και δε λαμβάνεται υπόψην στο Μέσο Όρο .

Κάπως έτσι , για να φτάσει στον προορισμό του έχει μια ( Μέση ) ταχύτητα :

50 + 20 + 40 + 90 + 120 = 320 / 5 = 64 χλμ / ώρα

3. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Πώς μπορεί να ξεκίνησε η χρησιμοποίηση του όρου " Ταχύτητα " ;

Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης και των μεγάλων ανακαλύψεων , παρατηρήθηκε από τους εκάστοτε θεωρητικούς , ότι τα σώματα που κινούνται , άλλα πάνε γρήγορα και άλλα αργά . Ο άνθρωπος έκανε συγκρίσεις . Ο χρόνος και η απόσταση , είχαν ήδη ανακαλυφθεί . Ο συνδυασμός αυτών δημιούργησε την ταχύτητα .

4. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

Σήμερα , παίζει σημαντικό ρόλο στην Τοπογραφία . Οι μελέτες στην Οδοποιία γίνονται με βάση την ταχύτητα του οχήματος .

Στις μετρήσεις υπαίθρου , τα Τοπογραφικά όργανα που χρησιμοποιούν ακτίνες λέϊζερ στηρίζονται στην ταχύτητα ( τ = α / χ ) . Η απόσταση δύο σημείων , βρίσκεται από την ταχύτητα της ακτίνας επί το χρόνο που θα κάνει να πάει και να έρθει ( από το ένα σημείο στο άλλο ) .

'Οπως στη μέτρηση του βάθους σημείων του βυθού με ηχοβολιστικά μηχανήματα .

5. Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Ο τύπος της ταχύτητας , είναι :

τ = α / χ

τ : Ταχύτητα

α : Απόσταση

χ : Χρόνος

6. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στο πρόγραμμα που ακολουθεί , μπορώ να υπολογίσω τα στοιχεία που σχετίζονται με την Ταχύτητα .

Ταχύτητα : τ = α / χ

Απόσταση : α = τ * χ

Χρόνος : χ = α / τ

Οι αριθμητικές τιμές θα είναι δύο και θα διαχωρίζονται με κόμμα .

Για εισαγωγή νέων δεδομένων , πιέζετε οποιοδήποτε πλήκτρο .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών ΄Εργων ΔΕ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

1. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Κάποια στιγμή στο μέλλον , ο Τοπογράφος θα κάνει αποτυπώσεις σε άλλους πλανήτες . Θα αναπτυχθούν νέες τεχνικές . Η κλασική αποτύπωση ( με ταχύμετρο και κάτοπτρο ) , δε θα μπορεί να εφαρμοστεί στο διάστημα . Εκτός και αν βρεθεί ένας παρόμοιος πλανήτης με το δικό μας . Να έχει την ίδια βαρύτητα και να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι της φυσικής .

'Oταν μιλάμε για αποτύπωση στο διάστημα , ξεχάστε το Ταχύμετρο , τις μετροταινίες , τα plotter , τους υπολογιστές , τα Total Station , τους τρίποδες , τα κάτοπρα , τα GPS , τους χάρτες κ.τ.λ. Αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο στη Γη και φυσικά θα εξελίσσονται .

2. Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν , την ανακάλυψη ενός πολύ μακρινού πλανήτη , ο οποίος κατά τα πρώτα συμπεράσματα , μοιάζει να είναι , αυτό που ψάχνανε τόσα χρόνια . 'Ενα κατοικήσιμο ουράνιο σώμα και ίδιο σε όλα τα χαρακτηριστικά με τη Γη . Πέρα απ' αυτό , ήρθε και μια δεύτερη πιο πρόσφατη ανακάλυψη , ότι στον πλανήτη 'Αρη βρέθηκε νερό . Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασιών επανδρωμένης αποστολής σ' αυτόν , για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων .

Χρόνια πίστευα και πιστεύω σ' αυτό το σενάριο . Υπάρχει , κάπου στο διάστημα , σ' έναν από τους άπειρους γαλαξίες , όχι μόνο ένας κατοικήσιμος πλανήτης...αλλά αμέτρητοι !!!

3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ

Αμέτρητοι κατοικήσιμοι πλανήτες , στους οποίους σίγουρα οι επιστήμονες θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις .

Σε πλανήτη ο οποίος θα ταιριάζει όσο περισσότερο με το δικό μας , ο Τοπογράφος θα χρησιμοποιεί τον ίδιο εξοπλισμό και θα κάνει τις ίδιες εργασίες που έκανε στη Γη .

Σε πλανήτες που θα διαφέρουν και θα χρειαστούν αποτυπώσεις , ο Τοπογράφος θα χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους άγνωστες σε μας . Θα χρησιμοποιηθούν τύποι προχωρημένων ακτίνων laser για τη μέτρηση αποστάσεων και γωνιών . Μ' ένα μικροτσίπ , θα αποθηκεύονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός σημείου .

Η εξαγωγή των δεδομένων θα γίνεται όχι σε κβαντικούς υπολογιστές αλλά σε κάτι πιο προχωρημένο , με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις στο χώρο . 'Ισως να μη χρειάζεται καθόλου εργασία υπαίθρου . Στο λεξιλόγιο η λέξη άγχος θα έχει καταργηθεί . Ένα απλό περπάτημα , ή μέσα από ένα πρωτότυπο όχημα ή με μια επαναστατική μέθοδο και η αποτύπωση θα έχει γίνει με απίστευτη ακρίβεια .

4. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ , ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η δουλειά για πάρα πολλά χρόνια , θα έχει τρελά λεφτά . Ο Τοπογράφος που θα δηλώσει συμμετοχή και θα επιλεγεί να πάει στο διάστημα για αποτύπωση , θα λύσει το οικονομικό του πρόβλημα και όλης της οικογένειας , εφόρου ζωής . Παρόλο που θα εκπαιδευτεί πριν πάει στο διάστημα , θα αντιμετωπίσει δύο θέματα . Το πρώτο θα έχει να κάνει με την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον και το δεύτερο με τη μετάβαση και επιστροφή από τον πλανήτη . Εκτός και αν επιλέξει μόνο μετάβαση . Θα έχει αυτή τη δυνατότητα επιλογής .

Η αμοιβή του ( σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής μας ) , δε θα είναι όπως στη Γη π.χ. με τα τετραγωνικά μέτρα αποτύπωσης . Ο Τοπογράφος θα πληρώνεται με τον πλανήτη που θα επιλέξει να πάει για αποτύπωση . Αυτό σημαίνει ότι θα καθορίζεται από την απόσταση και από τις συνθήκες που επικρατούν στη νέα γη . Σε κάθε περίπτωση θα πληρώνεται πολύ καλά . Όμως , ένα ταξίδι στον πιο μακρινό πλανήτη ή σε αυτόν που επικρατούν αντίξοες συνθήκες διαβίωσης , θα έχει πολύ περισσότερα λεφτά .

5. ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Αν ο πλανήτης που θα επιλέξει να πάει μοιάζει με τη Γη , υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσει ένα νέο είδος ζωής ή ακόμα και αυτό που αποκαλούμε "ανθρώπινη ζωή" . Ίσως , αυτοί να έχουν αναπτύξει τέτοιες μεθόδους αποτύπωσης , που να μην έχουμε ποτέ φανταστεί . Ή να μην ξέρουν καν τι είναι Τοπογραφία . Ή τι σημαίνει αποτύπωση . Ή να μην υπάρχει η έννοια του χρήματος και τα επακόλουθά του .

Υπάρχει πιθανότητα να θεωρηθούμε εχθροί τους και να μη μπορέσουμε να πάμε εκεί . Κάθε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους από τη Γη , ίσως σημάνει τον αφανισμό του πλανήτη μας . Από την άλλη πλευρά , αν είναι αδύναμοι και αθώοι , μπορεί και να σημάνει την καταστροφή τους από το ανθρώπινο είδος !!

6. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ

Ο πληθυσμός στη Γη έχει αυξηθεί πάρα πολύ και αποτελεί το σημαντικότερο λόγο , για την εύρεση ενός άλλου κατοικήσιμου πλανήτη . Γεννιώνται περισσότεροι απ' ό,τι πεθαίνουν . Επίσης , να έχεις και δεύτερο σπίτι σε περίπτωση που το πρώτο σου καταστραφεί , αποτελεί ισχυρό κίνητρο . Ο Τοπογράφος είναι και θα είναι πάντα , ένας απαραίτητος και αναντικατάστατος επιστήμονας .