ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε τα δάση 🌳 από την πυρκαϊά και όχι μόνο . Ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος . Όχι με την έννοια , πάω φυτεύω ένα δένδρο...και αυτό ήταν . Το βασικότερο είναι να εξασφαλίσουμε το μέλλον του .

Είμαστε μια ορεινή "περιοχή" και τα δάση μας είναι λίγα . Το πετρώδες έδαφος , δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων και ατελείωτων δασών . Και όταν μπαίνει μια φωτιά , για να ξαναφυτρώσει το δένδρο στην καμμένη περιοχή , θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια . Όταν καίγεται ένα δάσος , καίγονται και ένα σωρό ζώα . Όλα αυτά πρέπει να τα προστατέψουμε .

2. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ

Το να λέμε αυτή η περιοχή , αύριο θα έχει αυξημένο κίνδυνο πυρκαϊάς λόγω δυνατών ανέμων , δε βοηθάει καθόλου . ΄Εχω ήδη παρατηρήσει σε κάποιες πλαγιές βουνών , να έχουν δημιουργήσει "λωρίδες ανάσας" ( Διάδρομοι ) ανάμεσα στα δένδρα ( σχήμα 1 ) .

Κατά τη γνώμη μου , είναι ένα σωστό μέτρο και πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα , σε όλα τα δάση μας και ειδικά τα πυκνά . Οι λωρίδες πρέπει να έχουν πλάτος , από 10 μέτρα και πάνω , ανάλογα την πρόσβαση , τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή , το είδος του δένδρου και την έκταση του δάσους .

Σε πολλές περιπτώσεις , αν δεν είναι πλαγιές με μεγάλες κλίσεις , διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών οχημάτων . Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε την εξάπλωσή της .

3. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Θα πρέπει να δημιουργηθούν , εντός των δασών ελεγχόμενοι αριθμημένοι ψεκαστήρες νερού με κεντρικό ηλεκτρονικό χειρισμό . Τα ύψη τους , πρέπει να είναι πιο πάνω από τα ύψη των δενδρών . Για την παροχή των ψεκαστήρων , αν μπορούμε θα εκμεταλλευτούμε τον ΥΥΟ ( Υπόγειο Υδροφόρο Ορίζοντα ) . Για να υπάρχουν δένδρα , υπάρχει και νερό μέσα στο έδαφος .

Σε περίπτωση που ο ΥΥΟ είναι σε μεγάλο βάθος ή τέλος πάντων δε μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε για άλλους λόγους , θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις .

Μια απ' αυτές είναι η αποθήκευση και συντήρηση του βρόχινου νερού σε μεγάλες υπερυψωμένες δεξαμενές . 'Αλλη λύση η εκμετάλλευση πηγών ή πηγαδιών . 'Η μια πιο δαπανηρή λύση , η μεταφορά νερού από κοντινές λίμνες ή τη θάλασσα μέσω υπαίθριων αγωγών .

4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Επίσης , πρέπει να γίνει περίφραξη των δασών και να τοποθετηθούν κάμερες καταγραφής . Να εμποδίζεται η είσοδος ατόμων από οπουδήποτε . Να υπάρχουν συγκεκριμένες πύλες εισόδου - εξόδου . Ταυτόχρονα τα δάση , ειδικά τα καλοκαίρια πρέπει να φυλάσσονται επί 24ώρου βάσης . Καλό είναι να δημιουργηθούν περιμετρικά κανάλια με ανακυκλούμενο νερό . Θα φανεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πυρκαϊάς . Να γίνει επάλειψη των κορμών , με αντιπυρικές ουσίες ή επιβραδυντικά υλικά , οι οποίες είναι μεν χημικές αλλά ακίνδυνες , τόσο για τα δένδρα όσο και για τους ανθρώπους και το περιβάλλον . Να δημιουργηθούν ειδικά συνεργεία συντήρησης και επόπτευσης δασών .

5. ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Για να εφαρμοσθούν όλα τα προαναφερθέντα , απαιτούνται τεχνικές μελέτες . Αυτές θα γίνουν πάνω σε χάρτες ( υψομετρικής οριζιοντογραφίας ) , οι οποίοι θα έχουν δημιουργηθεί από έναν Τοπογράφο .

Γενικά , στα δάση δεν γίνεται αποτύπωση με τη μέθοδο των πολικών συντεταγμένων , δηλαδή απόσταση - γωνία ( σχήμα 2 ) . Η πυκνή δενδροφύτευση εμποδίζει την ορατότητα ενός σημείου με όλα τα περιμετρικά . Όμως , μπορεί να εφαρμοσθεί σε μικρά και αραιά δάση . Συνηθέστερη μέθοδος απότυπωσης είναι η εγκατάσταση εξαρτημένων ή ανεξάρτητων , κλειστών ή ανοικτών πολυγωνικών οδεύσεων , περιμετρικά και εντός του δάσους ( σχήμα 3 ) . Θα αποτυπωθούν όλα τα δένδρα , τι είδος είναι ( π.χ. Ευκάλυπτος ) , τα ύψη τους και διαμέτρους κορμών με σκοπό το χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης τους , χαρακτηριστικά σημεία , το είδος εδάφους , ύπαρξη βραχών κ.τ.λ.

Σε δάση με ψηλά δένδρα , είναι προφανές ότι το GPS δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποτύπωση , γιατί παρεμποδίζεται η επικοινωνία με τους δορυφόρους . Η μέθοδος που θα ακολουθήσει ο Τοπογράφος , εξαρτάται από την προς αποτύπωση περιοχή . Οι στάσεις που θα χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζονται , διότι θα ξαναχρειαστούν . Αφού γίνει η μελέτη και χαραχθούν στο χάρτη τα απαιτούμενα , θα ακολουθήσει η εφαρμογή τους στο έδαφος .

6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση , τα δάση είναι παραδομένα άνευ όρων , στην οποιαδήποτε καταστροφή τους . Πρέπει να εμποδίσουμε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες βάσεις , για την προστασία τους . Να γίνουν πίνακες καταγραφής και ταξινόμησης όλων των Ελληνικών δασών .

Βέβαια όλα αυτά , προϋποθέτουν την υπάρξη ενός κράτους με πολύ καλή και οργανωμένη οικονομία . Ενός κράτους με πολίτες που αγαπάνε το περιβάλλον . Να σταματήσει η οικονομική σπατάλη , η κακοδιαχείριση και ο ζαμανφουτισμός και να επενδυθούν χρήματα στα δάση . Είναι για το καλό όλων μας , για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού του πληθυσμού μιας πόλης , μετά από x χρόνια . Θα ασχοληθώ με δύο βασικούς τύπους . Ο ένας τύπος , αφορά τη μεγάλη αύξηση ή μείωση του πληθυσμού μιας πόλης και ο άλλος , τη μικρή αύξηση ή μείωση του .

Ποιός είναι ο λόγος που θα θέλαμε να ξέρουμε τον πληθυσμό μετά από κάποια χρόνια ; Η απάντηση είναι για πολλούς λόγους , όπως για πολεοδομική μελέτη , για την εξασφάλιση μελλοντικών αναγκών ύδρευσης , για λόγους ανάπτυξης κ.ά.

2. ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ 'Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Πμ = Πσ * ( 1 + Ε / 100 ) ˆ x

Πμ = Πληθυσμός μελλοντικός

Πσ = Πληθυσμός σημερινός

E = Ετήσια αύξηση ή μείωση του πληθυσμού στους 100 κατοίκους

x = Χρόνια

O σημερινός πληθυσμός βρίσκεται με βάση τις απογραφές π.χ. ενώ για το έτος 2001 , ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 κάτοικοι , για το έτος 2011 ήταν 10.787.690 , δηλαδή παρατηρούμε μια μείωση της τάξεως , των 176330 κατοίκων . Η μέθοδος πρόβλεψης αναφέρεται σε δεκαετίες αλλά και ετησίως , με την προϋπόθεση να υπάρχει μια σταθερή πολιτική κατάσταση στον οικισμό , την πόλη ή το κράτος , χωρίς απρόβλεπτα γεγονότα .

3. ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ 'Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Ο άλλος τύπος είναι πιο απλός και αφορά τη μικρή αύξηση ή μείωση του πληθυσμού μια πόλης .

Πμ = Πσ + x * Ε

Επισήμανση : Ο προηγούμενος τύπος σε σχέση με τον πρώτο , δίνει μικρότερα αποτελέσματα . Θα χρησιμοποιήσω τη μέθοδο του ανατοκισμού ( Πμ = Πσ * ( 1 + Ε / 100 ) ˆ x ) για το παράδειγμα και το πρόγραμμα που ακολουθούν .

4. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Η Πάτρα στην απογραφή του 2001 είχε 193843 κατοίκους . Κατά την απογραφή του 2011 έφθασε τους 169034 κατοίκους . Να βρεθεί ο πιθανός αριθμός των κατοίκων για τα προσεχή 20 χρόνια ( 2031 ) , προκειμένου να δημιουργηθούν νέες μοντέρνες κτιριακές εγκαταστάσεις , προς αντικατάσταση των παλαιών .

ΛΥΣΗ : Από τα δεδομένα διαπιστώνω , ότι κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων , από το 2001 εώς το 2011 , ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 24809 κατοίκους . Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί μείωση στους 100 κατοίκους :

( 169034 - 193843 / 193843 ) * 100 = - 12.8 κάτοικοι στα 10 χρόνια

- ( 12.8 / 10 ) = - 1.28 ≃ - 1 κάτοικος / χρόνο .

Πμ = Πσ * ( 1 + Ε / 100 ) ˆ x

Πμ = 169034 * ( 1 - 1 /100 ) ˆ 20 =

169034 * ( 1 - 0.01 ) ˆ 20 =

169034 * ( 0.99 ) ˆ 20 =

169034 * 0.8179069375972307 = 138254 κάτοικοι

Αν δε δημιουργηθούν απρόβλεπτα γεγονότα , υπολογίζεται ότι το 2031 , ο πιθανός αριθμός των κατοίκων , θα είναι 138254 .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών Έργων ΔΕ

Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Έστω ότι έχω έναν κουβά γεμάτο νερό . Το υγρό εξασκεί πίεση στα τοιχώματά του . Πίεση ( Π ) σημαίνει μια δύναμη ( Δ ) που ασκείται σε μια Επιφάνεια ( Ε ) και είναι πάντοτε κάθετη σ' αυτήν .

Π = Δ / Ε

Ως μονάδα μέτρησης για την περίπτωσή μου , χρησιμοποιώ αυτή του Τεχνικού Συστήματος , 1 κλ / μ ² .

Όταν το ρόλο της δυνάμεως παίζει το νερό , αναφερόμαστε στην Υδροστατική Πίεση .

2. ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Αποδεικνύεται εύκολα , ότι η Π δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία του πλευρικού τοιχώματος , ούτε εξαρτάται από το σχήμα του κουβά . Εξαρτάται από το ύψος ή βάθος του σημείου από την ελεύθερη επιφάνεια και από το ειδικό βάρος του υγρού .

Αν γίνει μια πλευρική γραφική παράστασή της , θα έχει τη μορφή τριγώνου ( σχήμα 1 ) . Στην επιφάνεια του νερού ( Πελαχ ) η πλευρική πίεση είναι ελάχιστη και στον πάτο ( Πμεγ ) , η μέγιστη .

3. Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

'Ετσι και στη θάλασσα , όσο πιο βαθιά πάμε , τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η πίεση . Στην πισίνα που το ειδικό βάρος του νερού είναι μικρότερο , κάνει την πίεση μικρότερη , με αποτέλεσμα να βουλιάζουμε πιο εύκολα .

Η συνισταμένη πίεση , από τη μικρότερη στην επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τη μεγαλύτερη στα πέλματα των ποδιών μας , είναι αυτή που κάνει το σώμα μας να ισορροπεί , και καλείται άνωση . Το κέντρο πιέσεως του σώματός μας , θα βρίσκεται σε απόσταση 2 / 3 από την ελεύθερη επιφάνεια .

4. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Στο απλό παράδειγμα που ακολουθεί , θα δούμε με πόση δύναμη πιέζει το νερό την πλευρική κατακόρυφη επιφάνεια , ενός πλαστικού δοχείου γεμάτο νερό και πόση είναι η πίεση που εξασκείται στον πυθμένα του .

Το δοχείο ( σχήμα 2 ) έχει πλάτος ( Πλ ) 18 εκατοστά και ύψος ( Υ ) , από τον πάτο εώς την ελεύθερη επιφάνεια του νερού , 8 εκατοστά . Το ειδικό βάρος του νερού είναι Νεβ = 1 τ / μ ³ ( τόνος / κυβικό μέτρο ) . Μερικοί επιπλέον συμβολισμοί : κλ = κιλό , γρ = γραμμάριο , εκ = εκατοστό .

Ας δούμε πρώτα , πόση είναι η πίεση στον πυθμένα ( Ππυθ ) του πλαστικού δοχείου .

Ππυθ = Νεβ * Υ = 1 τ / μ ³ * 0.08 μ = 0.08 τ / μ ² ή 8 γρ / εκ ²

Η συνισταμένη δύναμη για πλάτος 1 μ ( σχήμα 3 ) , είναι η συνισταμένη ενός συνεχούς τριγωνικού φορτίου και είναι ίση με :

Δσυν = 1 / 2 * Ππυθ * Υ = 1 / 2 * 0.08 ( τ / μ ² ) * 0.08 ( μ ) = 0.0032 τ / μ

32 γρ / εκ

'Aρα , η συνολική δύναμη με την οποία πιέζει το νερό , την πλευρική επιφάνεια του δοχείου των 0.18 μ πλάτους , είναι :

Δολ = Δσυν * Πλ = 0.0032 ( τ / μ ) * 0.18 ( μ ) = 0.000576 τ ή 576 γρ

Με απλά λόγια , εξασκείται δύναμη , μισού κιλού περίπου .