ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Πολλά Τοπογραφικά Θέματα του ιστολογίου μου , χρησιμοποιούν αλγόριθμους για τον υπολογισμό τιμών . Ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη γλώσσα , όλα τα προγράμματα απαιτούν τη χρήση υπολογιστή . Για παράδειγμα , μια τηλεόραση δίχως επεξεργαστή , δε μπορεί να εξηγήσει τις εφαρμογές μου .

Ενώ έχω μάθει να εκτελώ όλες τις μαθηματικές πράξεις στο δεκαδικό σύστημα , το οποίο περιλαμβάνει δέκα ψηφία ( 0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 ) , ο υπολογιστής τις εκτελεί στο δυαδικό σύστημα , το οποίο περιλαμβάνει μόνο δύο ψηφία ( 0 , 1 ) . Το ηλεκτρονικό του κύκλωμα , αν και εισάγω αριθμητικά δεδομένα στο δεκαδικό σύστημα , εργάζεται στο δυαδικό και τα επιστρέφει στο δεκαδικό .

Κάθε ψηφίο είναι ένα bit . 'Aλλο 10 bit και άλλο 2 bit . Αυτό γίνεται για λόγους ευκολίας , καλύτερης χρήσης , λιγότερου κόστους . Παρόλο που αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει τον τρόπο που έχω μάθει να εργάζομαι , καλό είναι να ξέρω , πώς ένας αριθμός μετατρέπεται από το δεκαδικό στο δυαδικό σύστημα και αντίστροφα .

Να σημειώσω ότι , τα γράμματα χρησιμοποιούν άλλη κωδικοποίηση .

2. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΣΕ ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Θα μετατρέψω για παράδειγμα τον αριθμό 217 , στο δυαδικό σύστημα .

Ενώ στο δεκαδικό σύστημα η βάση είναι το 10 , στο δυαδικό είναι το 2 . Διαιρέτης εδώ είναι το 2 .

Έτσι , όταν το 217 διαιρεθεί με το 2 , δίνει πηλίκο 108 και αφήνει υπόλοιπο 1 .

Tο 108 όταν διαιρεθεί με το 2 , δίνει πηλίκο 54 και αφήνει υπόλοιπο 0 κ.ο.κ.

Όταν η ακολουθία διαιρέσεων καταλήξει να δίνει πηλίκο 0 και υπόλοιπο 1 , γράφουμε όλα τα υπόλοιπα , από το τέλος προς την αρχή σε σειρά .

217 : 2 = 108 & 1

108 : 2 = 54 & 0

54 : 2 = 27 & 0

27 : 2 = 13 & 1

13 : 2 = 6 & 1

6 : 2 = 3 & 0

3 : 2 = 1 & 1

1 : 2 = 0 & 1

'Aρα , ο αριθμός 217 στο δυαδικό σύστημα είναι :

1 1 0 1 1 0 0 1

3. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΕ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Για τη μετατροπή από το δυαδικό στο δεκαδικό σύστημα χρειάζεται να ξέρουμε τον παρακάτω πίνακα . Αν δε μπορούμε να τον απομνημονεύσουμε , είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε τη στιγμή που θέλουμε :

2 ^ 9 2 ^ 8 2 ^ 7 2 ^ 6 2 ^ 5 2 ^ 4 2 ^ 3 2 ^ 2 2 ^ 1 2 ^ 0
512 256 128 64 32 16 8 4 2 1

Από τα δεξιά προς τα αριστερά , στην πάνω γραμμή βρίσκονται οι δυνάμεις του δύο . Στην κάτω γραμμή , είναι οι αντίστοιχες τιμές τους . Ο πρώτος αριθμός του δυαδικού από τα δεξιά , αντιστοιχεί στη δύναμη 2 ^ 0 ( 1 ) . Ο δεύτερος αντιστοιχεί στη δύναμη 2 ^ 1 ( 2 ) κ.ο.κ.

Όταν μας δίνεται ένας δυαδικός αριθμός , για να το μετατρέψουμε σε δεκαδικό , χρειαζόμαστε μόνο τους άσσους 1 . Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε , είναι να προσθέτουμε τις αντίστοιχες τιμές τους στον πίνακα . Αν ο δυαδικός αριθμός περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα ψηφία , για κάθε νέο ψηφίο βάζουμε μια επιπλέον δύναμη του δύο π.χ. αν ο δυαδικός αριθμός έχει 11 ψηφία , ο πίνακας θα περιλαμβάνει και τη δύναμη 2 ^ 10 ( 1024 ) κ.ο.κ. Όσον αφορά τη συσχέτιση , για τις θέσεις που υπολείπονται αριστερά του αριθμού , συμπληρώνω ανάλογα μηδενικά .

Για την καλύτερη κατανόηση της μετατροπής αριθμού , από δυαδικό σε δεκαδικό σύστημα , ακολουθούν δύο παραδείγματα .

3.1 Μετατρέψτε το δυαδικό αριθμό 0 0 1 1 1 0 1 1 , σε αριθμό του δεκαδικού συστήματος

Όπως βλέπουμε ο 0 0 1 1 1 0 1 1 έχει , 5 άσσους και 3 μηδενικά . Συσχετίζουμε τις θέσεις του ( όπως είναι , από τα δεξιά προς τα αριστερά ) με τον πίνακα και προσθέτουμε τις αντίστοιχες τιμές των άσσων :

( 0 + 0 + ) 0 + 0 + 32 + 16 + 8 + 0 + 2 + 1 = 59

0 0 1 1 1 0 1 1 = 59

3.2 Μετατρέψτε το δυαδικό αριθμό 1 0 0 1 0 , σε αριθμό του δεκαδικού συστήματος

Όπως βλέπουμε ο 1 0 0 1 0 έχει , 2 άσσους και 3 μηδενικά . Συσχετίζουμε τις θέσεις του με τον πίνακα και προσθέτουμε τις αντίστοιχες τιμές των άσσων :

( 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + ) 16 + 0 + 0 + 2 + 0 = 18

1 0 0 1 0 = 18

Υπάρχουν κι άλλα συστήματα , όπως το οκταδικό ( βάση το 8 ) , το δεκαεξαδικό ( βάση το 16 ) κ.ά. Για περισσότερες λεπτομέρειες , σχετικά με το πώς εκτελούνται πράξεις μεταξύ των δυαδικών αριθμών κ.ά. δείτε εδώ .

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Να μετατραπεί ο δυαδικός αριθμός 1 στο δεκαδικό σύστημα :

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 1 = 1


Να μετατραπεί ο δυαδικός αριθμός 10110110110 στο δεκαδικό σύστημα .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 10110110110 = 1462


Να μετατραπεί ο δεκαδικός αριθμός 100 στο δυαδικό σύστημα .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 100 = 1100100


Να μετατραπεί ο δεκαδικός αριθμός 5 στο δυαδικό σύστημα .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : 5 = 101

ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Πολλές κατοικίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγρασία .

Σε οικόπεδο χωρίς κτίσμα , το πρόβλημα αντιμετωπίζεται .

Εφόσον το έδαφος αποτελείται από διαπερατό στρώμα , λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία της μελλοντικής κατασκευής π.χ. ένας απλός τρόπος , είναι να ακουμπάει το πάτωμα στο έδαφος μέσω ελεγχόμενων θεμελίων , και να παρεμβάλετται αέρας .

Όμως σε οικόπεδο με σπίτι αν εμφανιστεί υγρασία , τα πράγματα δυσκολεύουν . Σ' αυτήν την περίπτωση , το πρόβλημα καταπολεμείται .

2. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

Ένας τρόπος που ειπώθηκε σε συζήτηση , είναι να τοποθετηθούν γύρω από το σπίτι , άδειοι κατακόρυφοι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης , με κάλυμα από πάνω . Η κάτω άκρη τους ( αυτή που είναι μέσα στη Γη ) θα πρέπει να είναι , πιο κάτω από τα θεμέλια της κατασκευής και φυσικά πιο πάνω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ( ΥΥΟ ) .

Δεύτερος τρόπος , να φυτευθούν γύρω από το σπίτι , δένδρα με βαθιές ρίζες και να μην ποτίζονται .

Tρίτος τρόπος , να δημιουργηθούν κατακόρυφα διαφράγματα με τσιμεντενέσεις .

Πολλοί άνθρωποι , καταφεύγουν στη χρήση βιομηχανικών προϊόντων ( ανθεκτικών στην υγρασία ) ή στεγανών κονιαμάτων . Φυσικά , σε εδάφη με μεγάλο ποσοστό νερού , δε λύνουν το πρόβλημα και αποτελούν τις περισσότερες φορές , προσωρινή λύση με άδικα έξοδα .

Ας δούμε τι έδαφος έχω , ανάλογα την περιεκτικότητα σε νερό :

ΝΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ
0 % ξηρό
25 % υγρό
50 % αρκετά υγρό
75 % πολύ υγρό
100 % πάρα πολύ υγρό

3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΡΟ

Πώς βρίσκω το ποσοστό του νερού που έχει το έδαφος ; Είναι μια εύκολη διαδικασία . Παίρνω μικρό δείγμα και το ζυγίζω σε ειδική ζυγαριά ακριβείας ( δα ) . Το θερμαίνω σε 150 βαθμούς κελσίου για πολλές ώρες και το ξαναζυγίζω ( δτ ) . Το ποσοστό ( πσ ) νερού θα είναι :

πσ = ( ( δα - δτ ) / δτ ) * 100

Για να έχω ολοκληρωμένη άποψη , χρειάζεται να πάρω δείγματα από διαφορετικά βάθη . Για το λόγο αυτό , χρησιμοποιώ κατάλληλα γεωτρύπανα .

Αν είναι ξηρό έδαφος , σημαίνει ότι η σύσταση του αποτελείται από αδιαπέρατο στρώμα ( π.χ. από πηλό , άργιλλο ή και βράχο ) .

'Αμα είναι βράχος , η κατασκευή δε θα έχει πρόβλημα υγρασίας .

Όταν το έδαφος είναι υγρό , σημαίνει ότι αποτελείται από διαπερατό στρώμα ( π.χ. από άμμο , χαλίκι ή μίγματα ) . Σπίτι κτισμένo σε άμμο , θα έχει πρόβλημα υγρασίας .

4. ΤΟ ΤΡΙΧΟΕΙΔΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Το τριχοειδές φαινόμενο αποτελεί την αιτία δημιουργίας υγρασίας από το έδαφος . Είναι μια διαδικασία κατά την οποία , το νερό ανυψώνεται αντίθετα από τη βαρύτητα , πάνω από την ελεύθερη στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ( υπόγειο νερό ) , λόγω επιφανειακών τάσεων ηλεκτροχημικής φύσεως και δυνάμεων συναφείας ( δυνάμεις επιφανειακής έλξεως ) .

Η κίνηση είναι ανεξέλεγκτη και γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις . Μπορεί να εξατμιστεί στους 105 βαθμούς κελσίου ή να στερεοποιηθεί στους - 10 βαθμούς κελσίου .

Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι όταν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες ή έχει πάρα πολύ κρύο μέσα στο έδαφος , η υγρασία υποχωρεί .

Αν το σπίτι δεν το βλέπει ήλιος , ειδικά το χειμώνα , η υγρασία γίνεται έντονη .

Με ένα σύστημα κατάψυξης ή ένα σύστημα θέρμανσης στο εδάφος , θα κατάφερνα να την περιορίσω ή και να τη μηδενίσω π.χ. Μπορώ κατά τη διάρκεια της ημέρας , να εκμεταλλευτώ τον ήλιο , κατευθύνοντας τις ακτίνες του με μόνιμους ή περιστρεφόμενους καθρέφτες , στο έδαφος ή στο προβληματικό δομικό στοιχείο .

5. ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΝΕΡΟ

Πριν γίνει ένα έργο , πρέπει να ξέρω σε τι βάθος βρίσκεται η στάθμη του υπογείου νερού .

Το υπόγειο νερό δημιουργείται από τη διήθηση νερού στο έδαφος . Το βάθος του κυμαίνεται από 2 εώς 40 μέτρα ( μπορεί και παραπάνω ) .

Δε συνιστάται η άντληση του νερού , διότι αποτελεί κρίκο του φυσικού υπογείου περιβάλλοντος και τυχόν καταστροφή του , μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα φαινόμενα , όπως π.χ. μια καθίζηση .

Η υγρασία δημιουργείται πάνω από το υπόγειο νερό και παρουσιάζεται με τις εξής μορφές :

1. Στο εσωτερικό των κόκκων . Αυτή η μορφή δεν έχει καμιά επίδραση στο έδαφος .

2. Στο εξωτερικό των κόκκων . Είναι μια λεπτή στρώση , η οποία επηρεάζει το έδαφος . Βέβαια , αν θερμανθεί στους 105 βαθμούς κελσίου , επανέρχεται .

3. Το νερό των πόρων . Εδώ δημιουργείται το πρόβλημα , λόγω των αναπτυσσόμενων πιέσεων . Επηρεάζει κυρίως τα λεπτόκοκκα εδάφη και όσο στενότεροι είναι οι πόροι του εδάφους , τόσο ψηλότερα ανεβαίνει το νερό .

6. ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ

Τέλος , με ένα υγρασιόμετρο μπορώ να μετράω και να ελέγχω , την επιφανειακή υγρασία της άμμου κοντά στο δομικό στοιχείο .

Στην οθόνη του , βλέπω το ποσοστό υγρασίας ( 0% - 100% ) . Με κατάλληλες παρατηρήσεις , θα είμαι σε θέση να καταλάβω και τον τρόπο δράσεώς της .

Είναι ένα φθηνό και χρήσιμο προϊόν .

ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

1. ΟΡΙΣΜΟΣ

Κονίαμα ( λέγεται και σοβάς ) είναι μίγμα υλικών , το οποίο έχει απαραιτήτως κονία ( συγκολλητική ύλη ) και αδρανές υλικό ψιλόκοκκο , μορφής παιπάλης εώς άμμου .

Χρησιμοποιείται κυρίως στην επικάλυψη εσωτερικών ή εξωτερικών τοίχων , οροφών και σε πολλές άλλες εργασίες .

2. ΕΙΔΗ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ

2.1 ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ

Για την παρασκευή 1 μ ³ κονιάματος , χρησιμοποιούνται :

600 κλ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

1 μ ³ ΑΜΜΟ

0.35 μ ³ ΝΕΡΟ

Είναι κλασικό μίγμα γενικής χρήσης , όχι όμως για σοβάτισμα κατακόρυφων στοιχείων .

2.2 ΑΣΒΕΣΤΟΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ

Για την παρασκευή 1 μ ³ κονιάματος , χρησιμοποιούνται :

150 κλ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

0.96 μ ³ ΑΜΜΟ

ΠΟΛΤΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗ 0.25 μ ³

0.20 μ ³ ΝΕΡΟ

Είναι ιδανικό μίγμα για την επικάλυψη κατακόρυφων δομικών στοιχείων ( π.χ. τοίχο , κολόνα κ.ά. ) , εσωτερικού και εξωτερικού χώρου .

2.3 ΑΣΒΕΣΤΟΓΥΨΟΚΟΝΙΑΜΑ

Για την παρασκευή 1 μ ³ κονιάματος , χρησιμοποιούνται :

75 κλ ΓΥΨΟ ΚΟΙΝΟ

0.38 μ ³ ΑΜΜΟ

ΠΟΛΤΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗ 0.62 μ ³

0.20 μ ³ ΝΕΡΟ

Είναι ιδανικό μίγμα για την επικάλυψη οροφών .

2.4 ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΝΙΑΜΑ

Για την παρασκευή 1 μ ³ κονιάματος , χρησιμοποιούνται :

1500 κλ ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ ΛΕΥΚΗ

ΠΟΛΤΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗ 0.45 μ ³

0.20 μ ³ ΝΕΡΟ

Το μίγμα δίνει μια λεία και άριστη εμφάνιση , στο δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται . Ο κόκκος της μαρμαρόσκονης φθάνει μέχρι 1.5 χλστ . Μπορεί να συνδυαστεί άψογα με λευκό τσιμέντο , αντί πολτό ασβέστη .

2.5 ΑΣΦΑΛΤΟΚΟΝΙΑΜΑ

Είναι μίγμα ασφάλτου και άμμου . Η άσφαλτος είναι μια ακριβή κονία . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πίσσα αντί αυτής .

2.6 ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

Αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ( ως 1000 βαθμούς κελσίου ) .

Σ' αυτήν την κατηγορία υπάγεται το αμιαντοτσιμέντο , το οποίο έχει τσιμέντο , λεπτή σκόνη αμιάντου και νερό .

Το μίγμα προστατεύει από την πυρκαγιά , όπως κάνει και η πηλοκονία . Επίσης χρησιμοποιεί , οξείδια αργιλίου και πυριτίου , νερό ή διάλυμα υδρυάλου . Είναι γνωστό και σαν χώμα της φωτιάς .

2.7 ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το μεγάλο πορώδες , με το οποίο εμποδίζεται η μετάδοση του ήχου και θερμότητας . Στο πορώδες κονίαμα αναμιγνύουμε ασβεστοκονίαμα και τσιμεντοκονίαμα , σε αναλογίες 1 : 8 το καθένα .

Στο αεροκονίαμα μεταξύ των άλλων ρίχνουμε και σκόνη αργιλίου ή αλουμινίου ή άλλων μετάλλων . Αν προσθέσουμε σε άλλο τσιμεντοκονίαμα , λιπαρή ουσία ή σαπούνι , δημιουργούνται κενά φυσάλιδων ( κυψέλες ) . Γενικά το παραγόμενο υλικό , θα μοιάζει με στερεό σπόγγο .

Στο περλιτικό κονίαμα , αντί για άμμο , χρησιμοποιούνται διογκωμένοι κόκκοι περλίτη .

2.8 ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

Τα στεγανά κονιάματα περιέχουν μικρή ποσότητα ψιλόκοκκης σκουριάς υψικαμίνου .

2.9 ΥΔΑΡΗ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

Περιλαμβάνονται τσιμεντοκονιάματα αναλογίας 1 : 4 , που σημαίνει 1 μέρος τσιμέντου και 4 μέρη άμμου .

3. ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

κλ = κιλά

σ = σακιά

κ.μ. = κυβικά μέτρα

χλστ = χιλιοστά

1 σ τ ( σακί τσιμέντο ) = 50 κλ

1 σ α ( σακί άμμο ) = 25 κλ

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ

μ ³

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Δομικών και Συγκοινωνιακών 'Εργων ΔΕ

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι :

ΤΣΙΜΕΝΤΟ - ΣΚΥΡΑ - ΑΜΜΟΣ - ΝΕΡΟ

Οι αναλογίες δεν είναι σταθερές . Εξαρτώνται , από το έργο για το οποίο προορίζεται το σκυρόδεμα και από τα υλικά ( ιδιότητες αυτών , χρήση βελτιωτικών κ.ά. ) που θα αναμιχθούν . Επειδή χρησιμοποιώ ως κονία το τσιμέντο , το μίγμα λέγεται και τσιμεντοσκυρόδεμα ( μπετόν ) . Κονία ονομάζεται κάθε συγκολλητική ύλη .

Η αντοχή του μίγματος εξαρτάται , από την ποιότητα του τσιμέντου και από την κοκκομετρική σύνθεση των αδρανών υλικών ( άμμος και σκύρα ) . Το νερό έχει έναν ελεύθερο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ρόλο . Πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποσότητα που θα ρίξουμε .

2. ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Διακρίνω δύο είδη : ΑΠΛΗ και ΣΥΝΘΕΤΗ .

2.1 ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Απλές κατασκευές εννοώ τα μικρά οικοδομικά έργα , τα οποία είναι με ελαφρύ οπλισμό ή χωρίς οπλισμό π.χ. ράμπα , κράσπεδο κ.ά. Οι αναλογίες των υλικών , αφορούν την παρασκευή ισχνού σκυροδέματος . Η ποσότητα του νερού θα είναι τόση , ώστε το σκυρόδεμα να ανακατεύεται και να διαστρώνεται εύκολα .

2.2 ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σύνθετες κατασκευές , εννοώ και πάλι τα μικρά οικοδομικά έργα , με οπλισμό π.χ. κάποια κολόνα , κάποιο δοκάρι κ.ά. Οι αναλογίες των υλικών αφορούν την παρασκευή σκυροδέματος Β120 . Η ποσότητα του νερού που θα ρίξουμε , θα είναι τόση , ώστε το μίγμα να είναι πλαστικό .

3. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΔΑΡΟ ΜΙΓΜΑ

Πλαστικό ονομάζουμε το μίγμα , το οποίο όταν συμπιέζουμε στην παλάμη μας , διατηρεί το σχήμα που του δίνουμε .

Νερουλό ή Υδαρό ονομάζουμε το μίγμα , το οποίο όταν συμπιέζουμε στην παλάμη μας , δεν μπορεί να σταθεί στην αρχική του θέση . Δηλαδή , έχει την τάση ν' απλώνει .

4 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Α) O όγκος του σκυροδέματος είναι μικρότερος από το άθροισμα των όγκων των αδρανών υλικών ( π.χ. για ΑΠΛΗ κατασκευή , ο όγκος σκυροδέματος 1 μ ³ είναι μικρότερος από το συνολικό όγκο , άμμου και σκύρα : 1.36 μ ³ ) . Η μέτρηση του όγκου , γίνεται με ξύλινο μετρητικό κιβώτιο 0.40 μ * 0.40 μ * 0.41 μ. = 0.066 μ ³ , που είναι 66 λίτρα .

Β) 1 μ ³ σημαίνει , κύβος με πλευρές 1 μ * 1 μ * 1 μ = 1 μ ³ .

Γ) Το ΤΣΙΜΕΝΤΟ και το ΝΕΡΟ , υπολογίζονται σε κιλά ( κλ ) , ενώ η ΑΜΜΟΣ και τα ΣΚΥΡΑ σε κυβικά μέτρα ( κ.μ. ) και σε κιλά ( κλ ) . Το σακί τσιμέντου ( σ ) ζυγίζει 50 κιλά και το σακί άμμου ( σ ) υπολογίζεται στα 25 κιλά .

Δ) Η διαβάθμιση των αδρανών υλικών , σύμφωνα με τις διαστάσεις τους είναι ( χλστ = χιλιοστά ) :

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ( χλστ )
ΠΑΙΠΑΛΗ εώς 0.25
ΑΜΜΟΣ 0.25 - 0.6
ΓΑΡΜΠΙΛΙ 5 - 7
ΧΑΛΙΚΙ 7 - 15
ΣΚΥΡΑ 15 - 30

Ε) Σε δρόμους με μεγάλη κατά μήκος κλίση , είναι χρήσιμο , το οδόστρωμα να κατασκευάζεται από σκυρόδεμα . Στην επιφάνεια του οδοστρώματος δημιουργούνται , αρμοί και παράλληλες " ζαρωματιές " . Με αυτόν τον τρόπο , επιτυγχάνεται μείωση της ολισθηρότητας .

5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η εκπαιδευτική εφαρμογή , λειτουργεί ως ένας προτεινόμενος τρόπος προσδιορισμού των απαιτούμενων υλικών , ανάλογα τα κυβικά μέτρα σκυροδέματος που δίνω ( όριο τα 20 μ ³ ) .

Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί , αφού γίνει ρύθμιση εντολών , στις αναλογίες που χρησιμοποιεί ο κάθε μηχανικός , για οποιοδήποτε έργο .

Στην περίπτωση της ΣΥΝΘΕΤΗΣ κατασκευής , το παραγόμενο σκυρόδεμα , δεν είναι κατάλληλο για κατασκευές εντός θαλάσσης , ή χώρους όπου έχει υγρασία , οξέα , καπνούς κ.ά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται άλλες αναλογίες , με περισσότερο τσιμέντο .

Για υψηλής αντοχής σκυροδέματα , όλα τα υλικά μετρούνται με το βάρος τους . Αν τα αδρανή υλικά είναι με τη μορφή αμμοχάλικου , το πρόγραμμα δεν υπολογίζει τις αντίστοιχες αναλογίες .

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

μ ³

© Google Inc. , Αποστολίδης Θ. Σάββας
Προγραμματιστής - Τοπογράφος Μηχ. ΤΕ